Sportvisserij Nederland voert op circa 40 locaties per jaar een visserijkundig onderzoek uit. Tijdens deze onderzoeken komen de veldmedewerkers soms bijzondere dingen tegen.
Dit kunnen vreemde of onverwachte vissen of vissoorten zijn, maar ook andere opmerkelijke zaken in het water.
Onlangs was het team van Sportvisserij Nederland in Hengelo (O). In de voormalige kleiput De Houtmaat werd tijdens de eerste zegentrek ongeveer een teil vol groene balletjes binnengehaald (samen met twee teilen grote brasem en zeelt). Na onderzoek bleek dat deze groene balletjes, met een gemiddelde doorsnee van anderhalf tot drie centimeter, waarschijnlijk kolonievormende algen of bacteriën zijn.
De groene balletjes werden dankzij de elastische en glibberige eigenschappen door de veldmedewerkers en de vrijwilligers van de hengelsportvereniging ter plekke tot "snotjes" gedoopt. Hoogstwaarschijnlijk zijn de snotjes familie van de cyanobacterien die wij onder andere kennen in de verschijningsvorm blauwalg. Deze alg, of eigenlijk bacterie, heeft als kenmerk dat het gifstoffen (toxinen) produceert. Op meren en plassen in Nederland zorgt deze cyanobacterie dan ook voor soms massale vogel- en vissterfte.
Leuk detail is dat cyanobacterien naast deze vervelende kanten soms ook wordt ingezet voor het verhogen van nutriëntengehalten in rijstvelden en dat sommige cyanobacterien, die voorkomen in de Gobi woestijn (China) gegeten worden (fàcài of fat choi).
Of de in de Houtmaat aangetroffen algenballetjes ook als culinair hoogstandje op ons bord zullen belanden is te betwijfelen. Wij willen in ieder geval graag weten wie meer informatie kan geven over deze bijzondere waarneming (mailtjes naar laak@sportvisserijnederland.nl). Deze bacterie kan immers een indicator zijn voor specifieke milieuomstandigheden. In Nederland zijn deze bacteriën eerder aangetroffen in de Botshol (Vinkeveen).