HSV Service

De Overijsselse Vecht; een uniek water!

7261
21 mrt 2008

De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) verplicht alle lidstaten van de Europese Unie maatregelen te nemen die de waterkwaliteit verbeteren.

Waterschappen zijn momenteel druk bezig om de kwaliteit van hun wateren te onderzoeken, waarbij uiteraard ook naar de visstand wordt gekeken.
Onlangs heeft het Waterschap Groot Salland een visstandonderzoek uitgevoerd in de rivier de Overijsselse Vecht. Het ingeschakelde ingenieursbureau werd hierbij ondersteund door vrijwilligers van de vereniging Regionaal Viswaterbeheer IJssel-, Vecht- en Zwartewaterdelta.

Unieke soorten
Volgens Ingmar Boersma, beheerder van de website http://www.hengelsportzwolle.nl/, is het algemeen bekend dat de Overijsselse Vecht een gezonde en gevarieerde visstand herbergt. Toch bleek de rivier nog enkele verrassingen in petto te hebben. Ingmar: "Er zijn enkele vissoorten gevangen die lang niet in alle Nederlandse water voorkomen. Riviergrondel, bermpje en kleine modderkruiper zijn hiervan voorbeelden. Maar de meest bijzondere vangst betrof toch zeker een aantal kwabalen. Een soort die je niet vaak tegen komt in ons water!"

Andere vissen
Naast bijzondere soorten zwemt er volgens Ingmar ook genoeg 'normaal spul' in de Overijsselse Vecht rond. "Witvissen als voorn, brasem en zeelt zijn uitstekend vertegenwoordigd. Zeelten van meer dan 45 centimeter, brasems groter dan 60 centimeter, maar ook mooie kopvoorns werden aan de kant gebracht. De vangst van kleine en dus jonge karper duidt erop dat het goed gaat met die vissoort in de rivier. Als het om roofvis gaat, dan werden de bekende soorten als baars, snoek, snoekbaars en paling allemaal aangetroffen. Snoeken van tegen de meter (er zwemmen nog grotere), mooie snoekbaarzen, dikke baarzen en forse palingen kwamen regelmatig boven water", aldus Ingmar.

Prachtig water
Volgens Ingmar wordt met deze afvissing weer onderstreept wat eigenlijk al bekend was: "De Overijsselse Vecht is een top water! In enkele weken tijd is door de onderzoekers zowel in als buiten de volle stroom, in zijtakken en nabij sluizen en stuwen gevist. Hierbij werden maar liefst 18 vissoorten gevangen. De vangsten tijdens het onderzoek én de resultaten van hengelaars langs de Overijsselse Vecht bevestigen dat het een prachtig viswater is."

Plan Vissen in de Overijsselse Vecht
Op 8 april aanstaande wordt het plan "Vissen in de Overijsselse Vecht! - Een toeristisch product" officieel aangeboden aan de VVV Vechtdal door de Federatie Oost-Nederland. Het plan is door Sportvisserij Nederland opgesteld in samenspraak met de federatie en de hengelsportverenigingen langs de Overijsselse Vecht. De uitreiking zal worden bijgewoond door de leden van de VVV Vechtdal (recreatie ondernemers), Waterschappen Groot Salland en Veld en Vecht en enkele gemeenten en hengelsportbesturen in het gebied van de Overijsselse Vecht.
Meer informatie over deze brochure kunt u aanvragen bij de Federatie Oost-Nederland.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide