HSV Service

Visverbod in Huizen van de baan

9436
16 mei 2008

HUIZEN - Een poging van de PvdA in de gemeenteraad van Huizen om het hengelen in het vissersdorp te verbieden, heeft donderdag geen meerderheid gekregen. Het voorstel van de fractie kreeg alleen steun van GroenLinks.

Volgens de PvdA-fractie moet het gemeentebestuur paal en perk stellen aan „het leed” dat de vissen in de vijvers en watergangen van Huizen te verduren hebben als gevolg van het hengelen van visliefhebbers. „Als we het de vissen konden vragen, zouden we te horen krijgen dat ze zich gemarteld voelen door al die haken en lijnen”, aldus raadslid J. Koehoorn.

De PvdA’er nam het initiatief tot een amendement waarin werd gepleit om het vissen in Huizen, vanouds een vissersdorp, aan banden te leggen. „Dat Huizen een visserijverleden heeft, heeft met mijn pleidooi niets te maken. Vroeger visten de inwoners om te kunnen overleven. Zij visten met hun schepen op zee om vis voor consumptie te vangen. Nu gebeurt het puur voor het vermaak. Dat is iets heel anders”, aldus Koehoorn.

Dat wetenschappers verdeeld zijn over de vraag of vissen pijn lijden als zij aan een haak worden geslagen, is Koehoorn bekend. „Er zijn onderzoeken die aangeven dat vissen er niets van zouden voelen, er zijn er die aangeven dat dat wel het geval is. Voor mij is het een uitgemaakte zaak: hengelsport is een vorm van dierenmishandeling. Dat moet een gemeente aanpakken.”

Sportvissen zelf kan niet wettelijk worden verboden. Volgens Koehoorn kan de gemeente echter op een andere manier een stokje voor het hengelen steken. „De gemeente is eigenaar van het water in Huizen. Zij kan stoppen met het verlenen van visvergunningen.”

Het amendement van de PvdA kreeg donderdag alleen steun van GroenLinks. De andere fracties zagen niets in het voorstel. Voor Koehoorn is de zaak daarmee afgehandeld. Een ander amendement van zijn fractie werd overigens wel aangenomen. Het voorstel van B en W om op scholen voorlichting te geven over verantwoord hengelen werd geschrapt. „Daar ben ik blij om”, aldus Koehoorn.

Tijdens de raadsvergadering werd ingesproken door woordvoerder R. Weijman van hengelsportvereniging Naarden Bussum. Volgens hem telt Huizen ongeveer 4000 hengelsporters. „Onbegrijpelijk dat de heer Koehoorn deze kruistocht tegen de vissers begint. Hengelsporters houden van de natuur. Juist zij doen er alles aan om dierenleed te voorkomen. Nu hij het voor elkaar heeft dat wij geen voorlichting meer op basisscholen kunnen geven, bereikt hij precies het tegenovergestelde van wat hij wil.”

Bron: refdag.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.