HSV Service

Vissen meer dan alleen hengel uitgooien

6690
19 mei 2008

WIJHE - Carlijn (9 jaar) en Sanne (7) zijn twee van de 25 jonge cursisten die zaterdag deelnamen aan de gratis viscursus van de Wijhese Hengelsportvereniging.

Kleine stoere meisjes die al eerder hun hengeltje hebben uitgegooid. ,,Een keer een snoek en een karper gevangen'', zegt Sanne. ,,En ik een vis van bijna een meter'', zegt Carlijn. Visserslatijn hoeven ze in elk geval niet meer te leren! In de Ontmoetingskerk is het een gezellige boel. 's Ochtends hebben de kinderen van alles geleerd over visherkenning en de natuur. En over hoe je met vis omgaat: altijd met natte handen aanpakken om beschadiging te voorkomen. Nooit afval achterlaten in de natuur. Ook hebben ze hun eigen simmetje gemaakt. Eerst oefenen met metaaldraad en touw voordat je daadwerkelijk met het scherpe weerhaakje aan de slag gaat. Ook hebben ze een bak lokvoer bereid van granen, noten en andere ingrediënten die vissen lekker vinden. Het laatste onderdeel is het meten van de diepte van het viswater met behulp van de hengel. En dan gaat het beginnen: de praktijk.

Even verderop in de bergingsvijver onderaan de dijk krijgen de kinderen een verenigingshengel uitgereikt, knopen daar hun simmetje aan vast en meten de waterdiepte om de plek van de dobber aan de lijn te bepalen. ,,Rustig, niet hard praten en stampen anders gaan de vissen er vandoor'', roept een van de coaches die rondgaat met de krioelende maden. De jonge vissers prikken die levende diertjes zonder blikken of blozen aan hun haakje. ,,Dit zijn mijn maatjes'', zegt een van de jongens lachend.

Frans Simons van de jeugdcommissie: ,,Dit is de vierde keer in zes jaar dat we deze cursus geven. Van de 700 leden zijn zo'n 130 jeugdleden. Als de jeugd zonder kennis en begeleiding gaat vissen is het maar afwachten wat er gebeurt. Kunnen ze het haakje netjes losmaken, vangen ze niet te grote vissen? Vandaar dat wij gekozen hebben voor een goede basisopleiding en begeleiding aan de waterkant. Tijdens viswedstrijden stellen we al het materiaal en voer beschikbaar zodat elk kind met dezelfde hengel vist en dus ook dezelfde kans heeft.'' De eerstkomende wedstrijd is tijdens de nationale hengeldag op 31 mei waaraan ook niet-leden kunnen deelnemen. Na afloop is er een pannenkoekenfeestje bij de Longhorn.

Voor meer informatie: www.hengelsport-wijhe.nl

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.