HSV Service

Vistrap haalt vissen Schipbeek uit isolement

8513
21 jul 2008

Bron: destentor.nl. De vistrap in de Schipbeek bij Bathmen is bijna klaar. In de week na de bouwvakvakantie wordt de laatste hand gelegd aan de installatie.

Als de trap eenmaal klaar is, kunnen de vissen verder stroomopwaarts zwemmen. Nu vormt de Bathmensestuw nog een onoverkomelijke barrière.

Volgens projectleider Jaco van Langen van Waterschap Rijn en IJssel maken vissen ook daadwerkelijk gebruik van zo'n trap. "Bij de Temminksstuw is een soortgelijke vistrap gebouwd en we weten dat daar op één dag 500 vissen omhoog zwemmen. We zetten dan een fuik bovenaan de vistrap en tellen de gevangen vissen. Ook registeren we de soort. Overigens is elke vistrap maatwerk. Hier was deze variant het meest voor de hand liggend. Bij hoogwater kan het water door de twee andere openingen van de brug stromen." Volgens Van Langen is het bijna uitgesloten dat de vistrap droog komt te staan. "Dat gebeurt alleen bij extreme droogte."

De vistrap werkt eenvoudig. Van Langen: ,,De trap bestaat uit een serie stenen treden. In elke trede zit een inkeping. De vissen kunnen zich daar opgooien en komen er zó overheen. Een hoogteverschil van tien centimeter kunnen ze aan. Vervolgens komen ze in een poel en kunnen ze uitrusten." Daarna nemen ze de volgende horde. De vissen bij Bathmen moeten over tien treden; ze 'klimmen' dus een meter. Wie goed kijkt kan de 'klimmende' vissen zien vanaf de brug in de Gorsselseweg.

Waarom is het zo belangrijk dat de vissen verder stroomopwaarts kunnen? "Als ze willen paren en paaien, gaan ze op zoek naar stromende en ondiepe gedeeltes in de Schipbeek. Door de stuwen komen de vissen in geïsoleerde stukken water terecht. Ze kunnen zich wel van de stuwen laten vallen en zo stroomafwaarts gaan, maar stroomopwaarts zwemmen lukt niet meer. Wij willen meer natuur in de beek en vistrappen helpen daarbij. Vroeger stroomde de Schipbeek zó de IJssel in, maar in de vorige eeuw kwam het waterbeheer op gang. Door stuwen te plaatsen konden we de waterstand beheersen."

Door de stuwen worden de weilanden in de zomer niet te droog en in de winter niet te nat.

"Voor de vissen zou het mooi zijn als alle stuwen uit de beek werden gehaald, maar dan kunnen wij het waterpeil niet garanderen. En daar hebben we toch afspraken over gemaakt met de grondeigenaren. Door de vistrappen neemt de soortenrijkdom in de Schipbeek toe. De vissen leven minder geïsoleerd. Het jachtgebied van de snoek wordt groter en modderkruipers, palingen en serpelingen kunnen hier komen."

De vistrap is onderdeel van het project 'Herinrichting Schipbeek en drie vispassages' en wordt gefinancierd door de provincie en het waterschap.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.