HSV Service

Tweede vistrap van de Aalderstroom gereed

6518
24 jul 2008

Bron: veltenvecht.nl. Waterschap Velt en Vecht heeft een 2e vistrap aangelegd in de Aalderstroom bij Wezup. De spiksplinternieuwe vistrap ligt aan de Aaldertipweg bij Wezup en is te zien vanaf de N381.

Het bijzondere aan deze vistrap is het innovatieve ontwerp: het is een combinatie van een technische waterinlaat met een natuurlijke meander vol boomstammen. De vistrap is aangelegd om de stuw heen en is nodig voor vissen om de stuw te passeren.

Vismigratie

Dit is de 2e vistrap in de Aalderstroom. Tussen Zweelo en Aalden is eerder dit jaar een vistrap in gebruik genomen. Beide vistrappen zijn aangelegd om vissen de kans te geven te trekken tussen de gebieden waar ze leven en de gebieden waar ze eitjes leggen en opgroeien. Windes en palingen zijn bekende trekkende vissen. In kleinere beken die langzaam stromen zoals de Aalderstroom worden vispassages door 10 tot 20 soorten gebruikt. Soorten die tot de verbeelding spreken zijn bijvoorbeeld het bermpje, de riviergrondel, de jonge snoek en misschien ook weer de beek- of rivierprik.

Vistrap Aalderstroom

Deze nieuwe vistrap is nog niet in werking. De reden hiervoor is dat de grond die erin is gelegd om de vistrap z’n vorm te geven eerst z’n plek moet vinden. De grond wordt ook vastgelegd door de planten die er gaan groeien. Als het water door de vistrap gaat stromen, zal het deze vorm blijven houden en kunnen de vissen er volop gebruik van maken.

Bron: veltenvecht.nl

Meer over vismigratie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.