HSV Service

Dode brasems rond de Munniken Hank

7441
06 aug 2008

Bron: destentor.nl. DIEPENVEEN - Rond de Munniken Hank in de uiterwaarden van de IJssel zijn tal van dode brasems aangetroffen.

In vrijwel alle gevallen betrof het geraamtes:in verregaande staat van ontbinding verkerenede of mogelijk kaalgevreten karkassen. Een enkele brasem lag onwelriekend rottend in laagstaand water nabij de oever.

Foto: Een van de viskadavers bij de Munniken Hank. Volwassen brasems zijn zoetwatervissen met een lengte tussen de 40 en 60 centimeter. Onder gunstige omstandigheden kunnen ze zelfs 90 centimer lang worden.

De Munniken Hank is een langgerekte kolk in een prachtig natuurgebiedje tussen de IJsseldijk en de IJssel ter hoogte van Nieuw Rande. Het is de favoriete kolk van de Diepenveense Hengelaarsvereniging (DHV):er zit veel zoetwatervis. "Alle vis die je op de Nederlandse binnenwateren hebt", weet voorzitter Gé Duchateau. "Voorn, stekelbaars, paling, snoek, maar vooral veel brasem." De laatste soort blijkt het meest gevoelig voor veranderingen. Ze leggen en bloc het loodje. "Er zit waarschijnlijk te weinig zuurstof in het water." Ook is een heel lichte vorm van blauwalg geconstateerd. Andere mogelijke oorzaken, zoals het snel dalen van het water of het beschadigen van de vis door sportvissers, lijken in dit geval niet aan de orde.

Duchateau heeft deze week elf viskadavers begraven. "Het was geen prettig gezicht en het stonk."

De hank is officieel viswater. Om er te vissen is een vergunning nodig. " We controleren minstens één keer in de week", zegt Duchateau. "We zijn nu ook attent op de kadavers." Het is niet nodig vis uit te zetten. De rivier is bij een hoge waterstand de natuurlijke leverancier.

Een ander probleem dat zich rond de Munniken Hank voordoet is de aanwezigheid van muskusratten. Die knaagdieren veroorzaken veel schade aan de oevers. Mogelijk hebben ze ook de brasems aangevreten. Een professionele rattenvanger van het Waterschap Groot Salland heeft een aantal klemmen gezet, maar de een of andere onverlaat die heeft laten dichtklappen. " Het moet iemand met een bootje zijn geweest", vermoedt Duchateau. " Dat kunnen we zien aan het geknakte riet aan de overkant van de kolk." Hij weet vrijwel zeker dat het niet iemand van de visvereniging is. " Wij mogen hier niet vissen met een bootje." Leden is via de website van de vereniging gevraagd extra attent te zijn. "Als u iets hebt geconstateerd wat niet door de beugel kan, meldt dat dan onmiddellijk.''

Bron: destentor.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.