HSV Service

Sprundelaar Geerd de Bruijn is weer vissen

6839

Bron: bndestem.nl. SPRUNDEL - Trainen en nog eens trainen. Dat is volgens Geerd de Bruijn uit Sprundel de enige manier om goed voor de dag te kunnen komen tijdens het WK bootvissen, volgende week.

Foto: Geerd de Bruijn heeft tussen de trainingen door heel even tijd om te poseren.

Trainen om te vissen? Het ligt er toch maar net aan hoeveel vis er tijdens de wedstrijd wil bijten? De Bruijn hoort wel vaker dat soort opmerkingen. "Er zijn maar heel weinig mensen die er echt verstand van hebben", weet hij.

Voordat de wedstrijden echt beginnen, hebben de vissers het water uitgebreid verkend. In dit geval de Oosterschelde en de Noordzee. Als het te hard waait, zijn de vissers genoodzaakt op de Schelde te blijven, zo niet, dan varen ze de Noordzee op. "Dan is het uitproberen waar je welke onderlijnen moet gebruiken, hoe zwaar je lood moet zijn, welke haken het beste zijn. Tijdens de wedstrijd zelf pas je nog wel kleinigheden aan, maar het belangrijkste is voorbereid."

'We' zijn De Bruijn, Eric Goossens (Bergen op Zoom), Piet de Kramer, Arjan Rijnberg en Marcel Waldschmit. Zij vormen de Nederlandse equipe met coach Wil Franken.

De vissers strijden om het individueel klassement, maar ook als team vallen er prijzen te pakken. Na de eerste wedstrijddag, maandag, weet je als visser al wel hoe de vlag erbij hangt. "De geluksfactor die er bij komt kijken, is de loting. Wat wordt jouw plek op de boot, daar hangt alles van af. Die plekken worden gedurende dag wel gewisseld, maar het tij en de stroming wisselen net zo hard mee."

De Bruijn hoopt op een podiumplek. "We hebben het thuisvoordeel, maar ja, dat hebben de Belgen en de Engelsen ook, die vissen ook in de Noordzee." Italianen zijn de fanatieksten, weet hij. "Die zijn er ook al om te trainen. Die mannen zijn vlug, daar heb je geen idee van." Het beeld van een visser die op zijn gemak naar zijn dobbertje tuurt en af en toe de hengel inhaalt, klopt dan ook helemaal niet met de werkelijkheid. "Een wedstrijd duurt vijf uur en die tijd ben je als het goed is continu keihard aan het werk", zegt De Bruijn. Hij heeft zich gekwalificeerd via de topcompetitie. "Daar mag je aan meedoen als je bij de beste tien van Nederland hoort. De beste vijf van de topcompetitie mogen meedoen aan het WK."

De Bruijn weet nu al dat hij als toptiener weer mag meedoen aan de topcompetitie. "Dat is een geluk, want er zijn zo veel goede vissers. Als je één keer een slechte dag bij de selectiewedstrijden hebt, kun je het al vergeten."

Het wordt het zesde WK voor de Sprundelaar. Hij is onder andere in Italië, Spanje en Portugal geweest. "Daar kun je het echt niet winnen van de thuisvissers. De Middellandse Zee heeft een heel andere visserij."

Op zijn 26e stopte De Bruijn wegens blessures met voetballen. Hij ging vissen voor de ontspanning. En dat gevoel wil hij houden, ook tijdens het WK. "Als je zenuwachtig wordt en je gaat fouten maken, dan komt er helemaal niks van terecht."

Vol goede moed is hij naar Colijnsplaat vertrokken. Vanmiddag wordt het WK geopend met vlaggenvertoon en volksliederen. Morgen is er een oefenwedstrijd en maandag, dinsdag en woensdag zijn de wedstrijden. Op donderdag worden de prijzen uitgereikt. De echtgenote van De Bruijn moet haar man nogal eens missen als hij gaat vissen.

"Ik ga naar de opening en naar de sluiting", kondigt ze aan. "Verder valt er toch niks te zien. De vissers moeten vroeg naar bed om uitgerust aan de wedstrijden te beginnen." Een beetje ontspanning mag wel, 's avonds, vindt De Bruijn. "Maar die Italianen zie je dan niet. Die eten hun zelfgekookte maaltijden en feesten niet mee... Bloedfanatiek."

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.