HSV Service

Zet de aal terug

3385
06 nov 2008

Bron: Het Visblad november. Wie vanaf 1 januari 2009 een paling vangt, moet deze direct in hetzelfde water terugzetten. Deze maatregel heeft de georganiseerde hengelsport genomen om het met uitsterven bedreigde dier voor de ondergang te behoeden.

De tijden dat je als sportvisser bij het feederen ‘last’ had van de aal, zijn definitief voorbij. Tegenwoordig is het eerder uitzondering dan regel dat een sportvisser een flink aantal mooie palingen vangt. Dit is maar een van de vele indicatoren – naast onder meer de drastisch afgenomen intrek van glasaal, optrekproblemen in de vorm van stuwen en gemalen, vervuiling en overbevissing – dat de aal het heel erg moeilijk heeft. Zelfs zo moeilijk dat het dier met uitsterven wordt bedreigd.

BESCHERMING EN BEHOUD

Om dit te voorkomen worden er allerlei initiatieven genomen. Zo is de Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe samen met het Waterschap Hunze en Aa’s een aalmonitoring- en beheerplan gestart, waarin wordt onderzocht hoe de aal praktisch gezien het beste kan worden beschermd. Dit onderzoek is een van de bouwstenen voor het Aalmanagementplan dat eind dit jaar naar de Tweede Kamer gaat. Die beslist uiteindelijk over welke beschermingsmaatregelen er worden ingesteld om de aal te behouden.

ROL HENGELSPORT

De sportvisserij heeft ook een aandeel in de aalproblematiek – op jaarbasis 200.000 kilo volgens cijfers van TNS/NIPO. De paling zal niet volledig uitsterven als gevolg van een visserij, maar deze kan dit proces wel versnellen. Omdat de situatie van de aalstand op dit moment zo dramatisch slecht is, heeft een meerderheid van de leden Sportvisserij Nederland op de algemene ledenvergadering in juni van dit jaar besloten in te stemmen met een terugzetverplichting voor sportvissers vanaf 1 januari 2009. Dit betekent dat iedere door een sportvisser aan de hengel gevangen paling direct in hetzelfde water moet
worden teruggezet.

‘PRETPEUREN’

Deze terugzetverplichting geldt ook voor paling die met de peur is gevangen. Dit betekent niet dat er niet meer met de peur mag worden gevist; enkel dat de gevangen vis meteen moet worden teruggezet. Paling meenemen voor eigen consumptie is dus verboden – simpelweg omdat dit nog een extra aanslag op de toch al zorgwekkende aalstand betekent. Wie zich niet aan deze voorwaarde houdt wordt geacht zonder VISpas te vissen en riskeert een boete van e 90,-. De hengelsportfederaties en -verenigingen die in 2009 nog peurvergunningen uitgeven doen dit alleen voor het zogenaamde ‘pretpeuren’.

EERSTE STAP

Het besluit tot de instelling van een terugzetverplichting heeft in sportvisserskringen ook tot kritiek geleid. Daarbij wordt doorgaans in één adem door verwezen naar wat het beroep allemaal aan aal wegvangt. Maar net zoals de beroepsvisserij vanaf 1 juli 2009 moet voldoen aan de vanuit Brussel voorgeschreven EU-regels ter bescherming van de aal, moet de sportvisserij niet het hoofd in het zand steken en zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Het terugzetten van de aal is hierbij een eerste stap.

Bron: Het Visblad november

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.