HSV Service

Quotering zeesportvisserij: Europese hengelsportorganisatie EAA ontmoet EU visserijcommissaris Joe Borg

6878
20 mei 2009

Onlangs was Jan Kappel, lobbyist van onze Europese hengelsportbond EAA te gast bij EU visserijcommissaris Joe Borg te gast om te praten over zijn voorstel om de Europese zeesportvisserij te reguleren via quoterings- en registratieregels. De EAA heeft stevig gelobbyed om dit van tafel te krijgen en is daar op een aantal onderdelen in geslaagd.

Zo kwam er een kritisch rapport van nhet Europarlement en zegde Visserijcommissaris Borg toe dat het niet zijn bedoeling is de miljoenen Europese zeehengelaars te gaan registreren en hun vangsten onder de quotering te brengen. Een hengelaar die er op uitgaat om een paar kilo kabeljauw te vangen voor eigen consumptie kan dat gerust blijven doen. Kantvissers blijven buiten de regeling. Alleen in gevallen dat - met schepen - echt veel vis door de recreatievisserij wordt onttrokken, zal actie nodig zijn, aldus Borg.

Eind dit jaar wordt het voorstel gestemd in de EU ministerraad en dan zal blijken of het overeind blijft of misschien in meer afgezwakte vorm zal worden uitgevoerd. Als het aan de EAA en Sportvisserij Nederland ligt zal er pas op de plaats gemaakt moeten worden. De herziening van het visserijbeleid per 2012, waarvoor onlangs door de EU commissie een Groenboek is uitgebracht, is dé gelegenheid om de zeesportvisserij in al zijn facetten te belichten. Op haastwerk en een niet uitvoerbare papierwinkel zitten we niet te wachten. 

Klik hier voor het volledige artikel dat in Zeehengelsport no. 4 zal verschijnen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.