Na een goede voorbereiding vertrok de Nederlandse Vliegvisploeg op 30 mei vanuit IJmuiden per boot naar Newcastle. De zee was rustig, het vertier aan boord een lust voor oor en oog, de koude Fosters smaakten zalig en de sfeer in de groep was goed.
Foto: De Nederlandse wk-delegatie
Vanuit Newcastle was het een nog wel een paar honderd kilometer rijden naar Pitlochry alwaar we nabij Blair Atholl een 6-persoons huisje hadden geboekt voor een trainingsweek, schitterend gelegen in een prachtig groen, bergachtig en dierenrijk gebied.
Visrijk zou het ook moeten zijn maar daar gooide de weersomstandigheden roet in het eten.
De zon stond hoog aan de hemel en de vissen waren op de rivier de Tummel slecht te vangen. Op Butterstone Loch ging het beter. Daar wisten we wel redelijk vis te vangen. Het was heerlijk ronddobberen in de bootjes. Met de wind in de rug maakte we lange driften en vingen we regelmatig forel.
De laatste oefendag hebben we gevist in de River Tilt en River Gary in de omgeving van Blair Atholl. Het prachtige heldere water stond laag en was niet erg visrijk. Waarschijnlijk zaten de forellen verscholen onder de stenen of wellicht waren ze stroomafwaarts getrokken richting dieper water. De vangsten bleven beperkt tot enkele kleine bruine forelletjes.
Op 5 juni werd koers gezet naar Drymen. Dit dorpje, gelegen nabij Loch Lomond, was de thuisbasis voor de 29e Fips Mouche Wereldkampioenschappen vliegvissen. Het Nederlandse team werd ondergebracht in het Winnock hotel. Na de openingsceremonie volgde een geweldig diner vergezeld door prachtige Schotse muziek. Vooral de viool klonk erg goed.
De ochtend van 6 juni oefende we op North Third Reservoir. De forellen waren niet makkelijk te vangen maar we vingen wel allemaal vis. In de middag op Loch Earn was het niet anders. De vangsten waren schraal. Alleen Johan Crooymans en René Koops wisten wel aardige resultaten te boeken door wat kleine bruine forellen te vangen. Een goed excuus om als laatste de bus in te komen.
Om informatie te vergaren over Loch Awe besloot ik samen met Bert Schmidt op zondag 7 juni de auto in te stappen en de reis van dik anderhalf uur te maken naar dit prachtige meer. Ontsnapte regenboogforellen zouden hier wel eens de doorslag kunnen gaan geven en daar moesten we meer van weten.
Bert Schmidt met een ontsnapte regenboog.
De havenmeester vertelde ons over de visserij en de vliegen. Alhoewel we al duizenden vliegen hadden gebonden en gekocht konden we het niet laten toch weer wat vliegen te kopen. Je weet maar nooit...
Zondagavond volgde de loting voor het WK. Alle landen trekken een nummer en een letter per visser. Land 1 t/m 27 en 5 vissers per ploeg kregen een A, B, C, D of een E. Samen met een vooraf samengesteld schema viel alles als een puzzel in elkaar. Het WK kon beginnen.
Na de eerste manche was snel duidelijk dat dit een WK zou worden met veel blanks. Op Loch Leven viste ik een eerste plaats met twee bruine forellen. De grootste was 60,6cm. Een prachtige forel die tijdens de dril maar liefst drie keer helemaal het water uitkwam. Er waren echter veel blanks gevallen en niet alleen op Loch Leven. Op Carren Valley viste ik ’s middags met 3 regenbogen een 6e plaats.
Vertrek van Loch Awe.
Overall stond ik na de eerste dag op een fantastische 5e plaats. Helaas volgde er op dinsdag aan de River Tay een blank. De zes gevangen bruine forelletjes waren allemaal onder de maat (20cm). Op Awe maakte ik de laatste wedstrijddag een hoop goed door met de vangst van een mooie bruine forel (bijna 40cm) een derde plek in mijn sector te vissen.
Helaas ging het ’s middags op Lake of the Menteith mis. Slechts 1 regenboog die met 41,5cm ook nog de op twee na kleinste van de sessie was. Eindresultaat 16e plaats individueel. Een heel goed resultaat, dat ruikt naar meer….wellicht volgend jaar in Polen...
Plaat van een bruine forel voor Elberse, vastgehouden door de controleur...
... en een wat kleiner exemplaar die toch mede doorslaggevend zou zijn.
Uitslagen Individueel:
1. Iain Barr, Engeland, 23 punten (13 vissen)
2. Donald Thom., Canada, 25 punten (11 vissen)
3. Christian Jadouille, België, 31 punten (11 vissen)
16. Peter Elberse, Nederland. 51 punten (7 vissen)
59. Simon Grootemaat, Nederland, 77 punten (5 vissen)
80. René Koops, Nederland, 89 punten (5 vissen)
106. Ton van Gelder, Nederland, 105 punten (2 vissen)
111. Bert Schmidt, Nederland, 108 punten (2 vissen)
De individuele top 3: v.l.n.r.: Nr. 2 - Donald Thom., Canada, Nr. 1 - Iain Barr, Engeland en Nr. 3 - Christian Jadouille, België
Uitslagen Landen:
1. Engeland, 230 punten (53 vissen)
2. Frankrijk, 241 punten (63 vissen)
3. Schotland, 292 punten (44 vissen)
18. Nederland, 417 punten (21 vissen)
Landenwinnaar Engeland.
Alle uitslagen zijn terug te vinden op www.worldflyfishingchampionships2009.com
Peter Elberse - Bondscoach Nederlands Vliegvisteam
Wellicht tot volgend jaar in Polen!
Bron: Total Fishing