HSV Service

Zuurstoftekort leidt tot vissterfte vijver Wijnandsrade

7155
19 jun 2009

Nuth - In de vijver aan de Panhuisstraat in Wijnandsrade hebben veel vissen door een zuurstoftekort eerder deze week het loodje gelegd. De oorzaak van het zuurstofgebrek is door Waterschap Roer en Overmaas onderzocht en heeft te maken met het grote aantal roeipootkreeftjes in de te ondiepe vijver.

Om meer vissterfte te voorkomen heeft de brandweer van de gemeente Nuth het vijverwater belucht. Het waterschap zorgt tijdelijk voor extra verversing van het vijverwater via de kasteelvijver die gevoed wordt door de Wijnandsraderbeek. Donderdagochtend is de gemeente begonnen met het vangen van de vis.

De vis wordt overgebracht naar de aangrenzende vijver rond het kasteel Wijnandsrade. De gemeente bekijkt in overleg met Waterschap Roer en Overmaas de mogelijkheden om de vijver iets uit te diepen om de ecologische balans in de vijver weer te herstellen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ecoloog Bert Pex van het waterschap: “We hebben gemeten dat er slechts 1 mg zuurstof per liter in het water zit, terwijl 6 tot 8 mg per liter normaal is. Daarbij heb ik bijzonder veel roeipootkreeftjes (Bosmina) in de vijver aangetroffen. Deze leven van algen in het water. Deze algen produceren overdag veel zuurstof. Omdat de algen worden opgegeten leidt dat dus tot minder zuurstofproductie. De uitwerpselen van de kreeftjes zorgen daarbij voor veel bacteriële activiteit (de organische stoffen worden hierbij afgebroken) en deze afbraakprocessen kosten nogal wat zuurstof. De vijver is bovendien vrij ondiep waardoor het zuurstoftekort al snel tot problemen leidt”.

Bron: netn.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.