HSV Service

Update meervalmeldpunt

11184
26 aug 2009

Er worden steeds meer meervallen gemeld. Sportvisserij nederland krijgt zo een aardig beeld van de verspreiding van de meerval in Nederland. Om de meerval uit de flora en fauna wet te halen willen we een globale verspreidingskaart maken en aan het ministerie van LNV voorleggen. Zo kan er aangetoond worden dat de meerval niet meer bedreigd is en uit deze wet gehaald kan worden. Gericht op meerval vissen in Nederland is dan weer legaal.

De stand van zaken

Er komen steeds meer meervalmeldingen binnen. Met name op de grote rivieren als de Waal, Neder Rijn, de IJssel, de Lek, de Merwede en de Maas worden regelmatig meervallen gemeld. Opvallend is dat tot nu toe de meeste meldingen binnen de lengteklasse 36-45 cm vallen. Om een realistische verspreidingskaart te maken heeft Sportvisserij Nederland nog meer meldingen nodig. Blijf gevangen meerval melden via het meldpunt.
Het meldpunt gaf eerder wat foutmeldingen, maar dit is nu verholpen.

Achtergrond van het project

De meerval valt onder de flora en faunawet. Er mag niet gericht op meerval gevist worden in Nederland en de soort moet na een vangst gelijk teruggezet worden. Logischerwijs worden tijdens het WK op de Lage Vaart meervallen niet meegeteld en dienen direct terug gezet te worden.

Het gaat de laatste jaren goed met de meerval en sportvissers willen er gericht op gaan vissen. Om deze wens mogelijk te maken hebben we uw hulp nodig om een kaart te maken waarin globaal de verspreiding van de meerval in Nederland wordt aangeven. Wees dus niet bang dat je stek bekend wordt, exacte locaties worden niet weergegeven. Onder andere met behulp van de verspreidingskaart willen we het ministerie van LNV overtuigen dat de meerval algemeen voorkomt en dat bescherming van de meerval via de Flora en Fauna wet niet meer nodig is. Als de meerval vervolgens uit de Flora en Fauna wet wordt gehaald, kan er legaal op meerval gevist worden.

We ontvangen prachtige foto’s van trotse vissers zoals je hieronder kunt zien!
Jurgen Gerritse uit Wamel zorgt goed voor de meerval en legt hem op zijn onthaakmat, een echte sportvisser!


Meerval is geen vreemde bijvangst bij het vissen op barbeel. Kaas valt kennelijk goed in de smaak.


Ruud Smulders ving deze vis toen hij naar zijn karperstek aan het varen was en besloot een plug achter de boot te hangen.
Het leverde hem een meerval van 27 kilo op!


Een trotse Marcel Pomp (bekend van www.vispomp.nl) met een "monster" uit de IJssel.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide