HSV Service

Geen quotering zeesportvisserij

6489
20 okt 2009

Nieuwe Europese (zee)visserijcontroleregeling aangenomen: voorlopig geen quotering zeesportvisserij. De Europese ministerraad heeft vandaag een nieuwe verordening voor (zee) visserijcontrole aangenomen. Er komt voorlopig geen quotaregeling voor de zeesportvisserij.

Foto: visserijcontrole door de AID op zee.

Ook de RAC Noordzee sprak zich tegen een quoteringsregeling voor zeesportvissers uit.

De Europese sportvisserijbond EAA heeft hiermee gehoor gekregen voor zijn eerdere kritiek op de voorgestelde quoteringsregeling. “Niet goed doordacht en praktisch niet uitvoerbaar” aldus de EAA in zijn commentaar van 2 oktober jl. op het voorstel.

De EU (zee)visserijcontroleregeling bepaalt wel dat er meer onderzoek moeten gaan komen naar wat de recreatie- en sportvisserij vangt. “Daarmee wordt een begin gemaakt met het visstandbeheer voor de recreatieve visserij. Eerst wordt onderzocht wat het effect van recreatieve visserij is op de visbestanden. Mocht dat een behoorlijk effect hebben, dan zullen de visserijministers aanvullende maatregelen nemen voor de recreatievisserij” aldus een persbericht van het ministerie van LNV vanmorgen.

Voor de beroepsvisserij betekent de nieuwe controleregeling onder meer dat er nieuwe voorschriften komen voor het volgen van vissersboten op zee en hoe vissers hun visserijactiviteiten moeten registeren. De regels worden eenvoudiger en er wordt een strafpuntensysteem ingevoerd voor ernstige overtredingen. De verordening is het antwoord op kritiek van de Europese Rekenkamer op het functioneren van de visserijcontrole in de Europese Unie.

De bestaande visserijcontrole werd als niet-effectief en te duur beschouwd. Verschillende lidstaten voerden op verschillende wijze de controle uit. Dat leidde tot oneerlijke concurrentie tussen de vissers van de verschillende lidstaten. Vandaar dat de Europese Commissie met een nieuw voorstel is gekomen. De visserijcontroles moeten leiden tot een betere naleving van bijvoorbeeld de visquota en de bepalingen over de maaswijdte van netten. Dat is een goede zaak en goed voor de visstand.

Er komen ook nieuwe regels voor het aan land brengen van vis, het uitwisselen van gegevens met controle-instanties en regels voor het teruggooien van vis. Er komt een strafpuntensysteem waarbij, als de visser vaker voor hetzelfde vergrijp in de fout is gegaan, de visvergunning wordt ingetrokken. Op die manier worden de afspraken over een duurzaam beheer van visbestanden beter nageleefd.

Veel nieuwe regels zullen op 1 januari 2011 in werking treden.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.