HSV Service

Vissterfte nachtmerrie wordt werkelijkheid in Woerden

9381
17 feb 2010

Hengelsportvereniging De Rijnstreek verzoekt in een brief aan de gemeente Woerden maatregelen te nemen na veel vissterfte in verschillende wateren. Hierbij wordt verwezen naar een adviesrapport van Sportvisserij Nederland naar aanleiding van visserijkundig onderzoek afgelopen voorjaar.

In dit rapport, dat door de vereniging is meegestuurd aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden, staat vermeld dat er groot gevaar bestaat van wintersterfte onder de vispopulatie. Belangrijkste reden hiervoor is dat de wateren veel te ondiep zijn en er geen diepe vluchtplaatsen voorhanden zijn als er ijsvorming zou optreden.

Werkelijkheid

Inmiddels is de waarschuwing in het rapport werkelijkheid geworden. De vorstperiode in combinatie met de beperkte waterdiepte hebben in diverse wijken in Woerden tot veel vissterfte geleid. Onder meer karpers, palingen, zeelten en brasems hebben het loodje gelegd. Vissterfte die volgens de vereniging beslist voorkomen had kunnen worden door meer diepgang in de wateren.

Hengelsportvereniging De Rijnstreek vraagt in de brief de gemeente Woerden te overwegen om diverse wateren in de wijken te baggeren en daarnaast ook per viswater één of meer overwinteringsplaatsen aan te leggen, zoals in het rapport van Sportvisserij Nederland wordt aanbevolen. Ook wordt om betere regulering van de doorstroming gevraagd.

-> Alles over wintersterfte

-> Meer over visserijkundige onderzoeken door Sportvisserij Nederland voor haar aangesloten hengelsportverenigingen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.