HSV Service

AHV introduceert Keurmerk Visgidsen

7149
15 sep 2010

Dit jaar is de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) gestart met het uitgeven van keurmerken aan visgidsen. De AHV wil daarmee de wildgroei aan commerciële activiteiten op het verenigingswater reguleren en inzicht krijgen in welke visgidsen er daar allemaal actief zijn.

Het ‘AHV Keurmerk’ komt volgens AHV woordvoerster Irma Munnik niet zomaar uit de lucht vallen. “We merkten dat er een ware wildgroei aan visgidsen ontstond op de wateren van de AHV en begonnen ons af te vragen of dat wel ten goede kwam aan de sportvisserij. Daarop hebben we besloten dit keurmerk in te stellen als voorwaarde voor commerciële visactiviteiten op ons water.”

De functie van visgids is daarbij de meest voorkomende activiteit. Munnik: “Met visgidsen maken we liever goede afspraken in plaats van dat we geen contact met elkaar hebben. Onze belangrijkste voorwaarde voor het uitgeven van het keurmerk – de ontheffing om te mogen gidsen – is daarbij dat het bedrijf geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, met ‘visgids’ als activiteit.


Daan Verbruggen is een van de eerste visgidsen die het AHV Keurmerk mag voeren. (foto: Daan Verbruggen)

Wederkerigheid

Met het keurmerk heeft de AHV nu een beter overzicht wie er commercieel actief zijn op de wateren rondom Amsterdam. Daarbij biedt het systeem volgens Munnik nog meer voordelen. “Als een visgids aan onze voorwaarden voldoet, verlenen we hem met het keurmerk kosteloos een ontheffing voor commerciële activiteiten. Daar vragen we dus geen geld voor. Wel verwachten we dat hij aan vangstenregistratie (vangstenregistratie@sportvisserijnederland.nl) meewerkt, een jaarverslag inlevert en excessen op het water doorgeeft aan onze eigen BOA of de Waterpolitie. Visgidsen zijn immers erg vaak op het water aanwezig en daarmee voor ons belangrijke oren en ogen in het veld. En zo snijdt het mes aan twee kanten.”

3-daagse vergunning

De eerste gecertificeerde visgidsen – de bedrijven GoSnoekbaars en Fishing Amsterdam – zijn in ieder geval enthousiast over samenwerking met de AHV. Daan Verbruggen van GoSnoekbaars licht toe: ”Met het AHV keurmerk heb ik naar mijn klanten toe een betrouwbare en veilige uitstraling. Daarmee kan ik me als goed aangeschreven bedrijf profileren en onderscheiden.”

De gecertificeerde visgidsen mogen ook vergunningen van de AHV uitgeven. Verbruggen: “Omdat de meeste klanten eerst wel eens willen kijken of het vissen iets voor hen is – en bovendien niet iedere klant uit Nederland komt – kan ik zowel een driedaagse vergunning als een jaarlidmaatschap (VISpas, red.) van de AHV uitschrijven voor mijn klanten.” Inmiddels hebben diverse andere visgidsen zich bij de AHV gemeld om het keurmerk te mogen voeren.

Bron: Hèt Visblad okt. 2010

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide