HSV Service

Trainingsupdate uit Zuid-Afrika

5521
28 okt 2010

De derde trainingsdag van de Nederlandse dames in aanloop naar het WK Zoetwatervissen van komend weekend, liep wat anders dan bondscoach Jan van Schendel had verwacht. In plaats van dat de vangsten weer wat beter waren dan gisteren, vielen ze juist ietwat tegen.

Plaatselijke vangsten

“Dat was niet alleen bij ons team het geval. Over de hele linie vielen de vangsten tegen. Die waren op zijn best matig te noemen. Zo was Anja Groot met zeven karpers, allemaal vissen van tussen de één en drie kilo, bij ons degene met de meeste vis.” Wat opviel was dat er vooral plaatselijk werd gevangen. “En dat terwijl er overal een zandbodem ligt en het op dertien meter uit de kant zo’n anderhalve meter diep is. Er is geen peil op te trekken.”

Ook al niet vanwege het feit dat Van Schendel inmiddels meer vis op het WK-parcours had verwacht. “Niet alleen ik. Iedereen zit op de vis te wachten, maar die kwam er tijdens deze training niet uit. Mijn idee was dat de vis inmiddels wel massaal op het voer af zou zijn gekomen. Nou is dat misschien ook wel het geval, maar komt de vis pas ’s avonds of ’s nachts op het voer. Wie het weet, mag het zeggen. Ho, wacht even hoor.”

Meerval

Op de achtergrond horen we wat gerommel en gespetter, waarna Van Schendel even later weer aan de lijn komt. “Willem Raven (een van de andere coaches, red.) heeft me net even geassisteerd bij het scheppen van een Afrikaanse meerval van een pondje of zes à zeven. Ik zit nu achter het hotel te feederen. Vanwege naderend noodweer moesten we eerder stoppen met de training en ik wil mijn tijd toch nog een beetje nuttig en leuk besteden.”

Spierballenwerk

Op het WK zal er echter alleen met de vaste stok en de matchhengel mogen worden gevist. Daarbij zal de eerste volgens de bondscoach duidelijk de boventoon gaan voeren. “De algemene verwachting is dat de matchhengel geen rol van betekenis zal gaan spelen en het puur op spierballenwerk met de vaste stok aankomt. Daar hebben we ons materiaal ook op ingesteld: 25/00 hoofdlijn, 20/00 onderlijn en haken maat 8, 6 en 4. Geen fijne visserij dus.”

Dat is even wennen voor de Nederlandse ploeg die met dit type visserij nog niet heel erg bekend is. “Hoewel de visserij op zich redelijk rechttoe rechtaan is, zal het vissen toch moeilijker zijn dan dat je het op het eerste gezicht zou denken. Het wordt daarentegen wel een magnifieke wedstrijd omdat het hier werkelijk sterft van de vis. Er zwemmen in het stuwmeer bij Bloemhof werkelijk waar tienduizenden karpers rond.”

Voorspellingen?

Over voorspellingen over de kansen van de Oranje Damesequipe laat Van Schendel zich nog niet uit. “Het is nu nog te vroeg dag om al conclusies te kunnen trekken. We moeten eerst maar eens zien hoe de visserij zich de komende dagen ontwikkelt en kijken naar de vorderingen die we als ploeg nog maken. Het WK begint zaterdag pas. Nadat we weten hoe de training van morgen en de officiële training op vrijdag zijn verlopen, kan ik iets meer over onze kansen zeggen.”

Lees ook:

Klik hier voor de website van de Zuid-Afrikaanse organisatie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.