HSV Service

Visrechtenstrijd beslecht

8135
20 sep 2011

Na lang juridisch touwtrekken is er eindelijk een uitkomst in het conflict met beroepsvisser Komen over de Kaliwaal en de linkerhelft van het Bijlands Kanaal.

Foto: Het Bijlands Kanaal is een fraai stuk van de Waal en daarmee een verrijking van de VISpas.

Komen respecteert de huurovereenkomst van HSV De Zeelt en die laatste brengt het Bijlands Kanaal in de Landelijke Lijst van Viswateren in.

HSV De Zeelt uit Millingen aan de Rijn heeft al jaren een huurovereenkomst met Staatsbosbeheer en de Nederlandse Staat voor respectievelijk de Kaliwaal en het Bijlands Kanaal. Beroepsvisser Frans Komen claimde echter het heerlijk visrecht voor deze wateren te bezitten en viste er dientengevolge.

Ook gaf hij in eigen beheer vergunningen uit aan sportvissers. In samenwerking met Sportvisserij Nederland had De Zeelt daarom een kort geding aangespannen.

Veel te ingewikkeld

De rechter oordeelde dat deze zaak gezien het historische geharrewar over de visrechten veel te ingewikkeld was om in een kort geding te behandelen. De vorderingen van de sportvisserij werden daarom afgewezen. De zaak zou alleen in een bodemprocedure kunnen worden uitgezocht.

Sportvisserij Nederland wilde hiertegen in beroep gaan. Voordat de termijn van het hoger beroep afliep, ontving HSV De Zeelt echter een brief van Komen.

Eieren voor zijn geld kiezen

Daarin schreef hij de huurovereenkomsten van De Zeelt te respecteren. Komen zal daarom niet meer vissen in het Bijlands Kanaal en de vijf hectare van de Kaliwaal waar De Zeelt het visrecht heeft. Ook zal hij voor beide wateren geen vergunningen meer uitgeven, maar sportvissers doorverwijzen naar de hengelsportvereniging.

De sportvisserij heeft afgezien van het hoger beroep en in overleg met Sportvisserij Nederland heeft De Zeelt tenslotte besloten om het Bijlands Kanaal in te brengen in de Landelijke Lijst van Viswateren.

Bron: Hét Visblad oktober 2011

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.