HSV Service

Prognose: verviervoudiging intrek zalm en zeeforel

7814
13 okt 2011

Onderzoekers zijn het er over eens dat het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen positieve gevolgen zal hebben voor trekvissen als zalm en aal. Er profiteren echter meer vissoorten van het openzetten van de sluizen, en dat is ook goed nieuws voor sportvissers.

Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen – waar Sportvisserij Nederland zich sterk voor heeft gemaakt – zal tot gevolg hebben dat er een veel geleidelijkere overgang komt tussen zoet en zout water. Dit biedt voor vismigratie veel nieuwe mogelijkheden. Voor trekvissen als de aal, zalm en zeeforel zeer belangrijk.

Zoet-zout overgang

Naar verwachting zal de intrek van zalm en zeeforel via de Haringvlietdam grofweg vier maal hoger liggen, wanneer er geen barrièrewerking van de dam uitgaat. Voor jonge paling (glasaal) worden de intrekmogelijkheden zelfs minimaal met een factor 6 tot 12 verruimd. Ook de trek van jonge zalmen, zeeforellen en schieraal richting zee zal veel succesvoller zijn bij een geleidelijke zoet-zout overgang.

Minder bekend is dat ook soorten als elft, fint, houting en spiering flink zullen profiteren van de kier. In het brakke overgangsgebied zullen kabeljauw, harder en zeebaars gaan voorkomen.

Uitgespoelde vissen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks enkele duizenden tot tienduizend kilogram zoetwatervis bij de Haringvlietdam uitspoelt richting zee. Het gaat hierbij vooral om kleinere vis, maar zeker in de wintermaanden spoelt zeker ook grote vis uit.

Op sommige momenten wordt aan de buitenzijde van het Haringvlietdam door wel drie kotters gekuild op snoekbaars, waarbij veel vis wordt gevangen. Naar schatting worden momenteel op jaarbasis honderden tonnen zoetwatervis uitgespoeld.

Betere visstand

In de nieuwe situatie – de Haringvlietsluizen op de Kier – kan het fenomeen van uitspoeling sterk worden verminderd. Enerzijds waarschuwt een geleidelijke zoetzout overgang de zoetwatervissoorten tijdig dat ze richting zee aan het zwemmen zijn. En mocht er alsnog uitspoeling plaatsvinden, dan kan bij vloed en geopende deuren weer gemakkelijk naar binnen worden gezwommen.

De verbeterde intrekmogelijkheden en de sterk verminderde uitspoeling naar zee zullen resulteren in een meer omvangrijke en soortenrijke visstand in het Haringvliet en de daarmee in verbinding staande wateren. Dat sportvissers hier snel van zullen profiteren staat als een paal boven water.

Bron: Hét Visblad

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.