HSV Service

Geen stigmatisering sportvisserij!

7574
17 apr 2012

Sportvisserij Nederland vindt het ongepast dat de zeesportvisser wordt weggezet als een stroper en illegale handelaar in vis. Dit is het signaal dat wordt afgegeven in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker. Deze brief is verstuurd naar aanleiding van het vorige week door Bleker aan de Tweede Kamer aangeboden NVWA-rapport.

In dit rapport getiteld "Het vangen en verkopen van zeevis door sportvissers: Indicaties van Illegaliteit" (pdf) worden sportvissers op en aan zee over één kam geschoren met visstroperij en illegale handel in vis. Hiervoor zijn in het rapport echter geen duidelijke en harde cijfers te vinden. De conclusie van de NVWA dat zeesportvissers 'op ruime schaal' vis stropen en illegaal verhandelen, is grotendeels gebaseerd op niet onderbouwde aannames, indicaties en suggesties. Dit ongenuanceerde en stigmatiserende oordeel gaat ten koste van 650.000 goedwillende zeesportvissers.

Sportvisserij Nederland is net als de staatssecretaris van mening dat de illegale handel in vis moet worden uitgebannen. Dit kan echter niet door het probleem te versimpelen en eenvoudigweg eenzijdig een maatregel als een vangstlimiet af te kondigen over de rug van de sportvisser. De aanpak van de visstroperij op zee vraagt om een breder pakket van maatregelen die gericht moeten zijn op de gehele keten (visserijsector, handel, horeca) aangevuld met een daadwerkelijke handhavingsinspanning vanuit de rijksoverheid.

Klik hier (pdf) voor de brief aan staatssecretaris Bleker.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.