HSV Service

Nieuwe Lijst bij de VISpas 2013

12417
19 nov 2012

Heel veel extra water voor de sportvisser! Bij de VISpas 2013 ontvang je ook de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. Veel sportvissers steken dit boekje ongezien in hun vistas en kijken hier vrijwel nooit meer naar om. Het is nu echter zeker de moeite waard om dit boekwerkje eens rustig nader te bekijken en goed door te bladeren.

Iedere drie jaar krijgt de Lijst van Viswateren een update en wordt ie in een nieuw jasje gestoken. Dit keer is de nieuwe lijst voor 2013-2014-2015 echter fundamenteel veranderd. Dat zie je om te beginnen al terug in de naam. Die is van Landelijke Lijst van Viswateren veranderd in Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren. Daarmee hebben we direct de essentie van de nieuwe lijst te pakken. In plaats van een opsomming van de landelijke en federatieve viswateren in vier verschillende regionale boekjes, zijn al die wateren nu in één nieuwe lijst ondergebracht. Dit betekent dat je met de VISpas veel meer viswater tot je beschikking krijgt.


In de nieuwe lijst is onder meer ruim zestien kilometer extra bevisbare IJsseloever opgenomen. (foto: Remond van Dijk)

Landelijke uitwisseling

Voorheen waren sommige wateren alleen bevisbaar voor leden van een bij een bepaalde federatie aangesloten hengelsportvereniging. Deze wateren stonden dan ook alleen in de federatieve en niet in de landelijke lijst. Om deze versnippering tegen te gaan en de sportvisser meer mogelijkheden te bieden, is besloten om tot een landelijke uitwisseling van de voormalige federatieve lijsten te komen (overeenkomstig het beleidsplan Sterker Samen Werken 2010-2015 (.pdf) van Sportvisserij Nederland). Eind december 2011 is dit proces reeds gestart. In werkgroepen met de beroepskrachten van de federaties zijn geheel vernieuwde hoofdstukken opgesteld voor de nieuwe lijst. Het resultaat is dat in dit nieuwe boekje heel veel extra water landelijk bevisbaar is geworden.

Nachtvissen en de Derde hengel

Behalve veel meer viswater voor iedereen met een VISpas, kent de nieuwe lijst nog een paar noviteiten. Zo is het nieuwe stelsel van Nachtvistoestemming en Derde hengeltoestemming ook verwerkt in de lijst van viswateren. De diverse hengelsportfederaties hebben de nodige actie ondernomen om verenigingen mee te krijgen in dit verhaal. Per water of groep wateren is met symbooltjes aangegeven of deze twee toestemmingen gelden voor dat water. Bovendien zijn heel veel bijzondere voorwaarden geharmoniseerd en omgezet naar uniforme landelijke voorwaarden. De komende maanden zal de App én www.visplanner.nl worden geüpdate.

Betere indeling

Maar niet alleen inhoudelijk is er veel veranderd, ook de indeling van het boekje is verbeterd. Zo is er gekozen voor een gemeentelijke indeling om het voor de visser gemakkelijker te maken een water te kunnen vinden. Ieder hoofdstuk van een federatie begint daarom met een kaart (of soms meerdere kaarten) van de gemeenten in de federatie. In die kaart staan bladzijdeverwijzingen naar deze gemeenten. Dan worden de grotere wateren die in meerdere gemeenten liggen beschreven en vervolgens komen de wateren per gemeente aan bod. Achterin het boekje is bovendien een landelijke gemeente index opgenomen, zodat ook via die weg de wateren snel kunnen worden gevonden.

Extra vismogelijkheden

Om je een idee te geven van de extra mogelijkheden, minimaal 40 pagina’s aan wateren, staan hieronder per federatie een paar voorbeelden van wateren die nu landelijk bevisbaar zijn. Kijk in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (.pdf) voor een compleet overzicht.

Bron: Hét Visblad dec '12

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.