HSV Service

Aanpassingen wedstrijdprogramma en reglementen 2014

6303
19 dec 2013

Groeien is veranderen, en veranderen is groeien. Tegeltjeswijsheid die niet in het minste geval op de wedstrijdvisserij van toepassing is. Het jaar 2013 was er een van pieken en dalen en daarom is er uitgebreid geëvalueerd met de Commissie Organisatie Wedstrijden (COW), coaches, federaties en wedstrijdleiders. Sportvisserij Nederland heeft de aangedragen verbeterpunten meegenomen en is van mening dat met enkele aanpassingen in de reglementen en een strakkere organisatie, het jaar 2014 rooskleurig zal zijn. Een stimulans om weer mee te doen!

De gele kaart zorgde het afgelopen jaar voor wat kopzorgen en zo hier en daar voor een opgetrokken wenkbrauw. Volgens de oude reglementen kende het vergeten van een voerbakje dezelfde strafmaat als het aanbieden van dode vis bijvoorbeeld. Een nogal schril contrast. Maar waarom tweemaal het wiel uitvinden? Voetbal is een sport die qua sportieve organisatie en kennis voorloopt op Sportvisserij Nederland. Het strafsysteem dat zij hanteren is echter direct op het wedstrijdvissen toepasbaar. In het komende seizoen gaat de wedstrijdleiding dus met gele en rode kaarten (naargelang de overtreding) werken.

Iedereen heeft gemerkt dat de wedstrijdkalender steeds voller wordt. Toch bestond er de wens om meer TopCompetitiewedstrijden voor het feedervissen te organiseren dan de vier reeds bestaande. De COW en coaches hebben gezamenlijk besloten de TopCompetitiewedstrijden voor komend jaar evenredig te verdelen. Dat houdt in dat er voor zowel het feedervissen als het vissen met vaste stok zes wedstrijden georganiseerd worden. Deze wedstrijden worden verdeeld over drie weekenden met twee wedstrijddagen. De beste vier wedstrijden tellen mee voor het uiteindelijke klassement.

Wegens het blijvend geringe aantal deelnemende clubs én in navolging op de FIPS/CIPS om in te zetten op korpsen, komt het Nederlands Kampioenschap Clubs komend jaar te vervallen. In ruil daarvoor wordt het Nederlands Kampioenschap Korpsen uitgebreid naar twee wedstrijddagen (in één weekend). Hiermee bootst Sportvisserij Nederland in feite de organisatie van het Wereldkampioenschap na wat natuurlijk een prachtige voorbereiding is. Doordat er meer weekenden met twee wedstrijddagen georganiseerd zullen worden komend jaar en de opkomst bij de prijsuitreikingen vaak minimaal was, is gekozen voor enkel een prijsuitreiking op de twééde wedstrijddag (de zondag). Zo kan iedereen zich na de eerste wedstrijddag (de zaterdag) direct gaan voorbereiden op deel twee van het weekend. De uitslagen zullen uiteraard wel op beide dagen worden opgemaakt én gepubliceerd.

Ook het lotingsysteem houdt de gemoederen al jaren bezig. Dit heeft Sportvisserij Nederland doen besluiten om een compleet nieuw systeem te ontwikkelen voor de start van seizoen 2014. Hier wordt een commissie voor samengesteld bestaande uit coaches, wedstrijdvissers en een specialist op het gebied van programmeren. De insteek is het ontwikkelen van een systeem dat plaatsing voor een complete competitie mogelijk maakt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat een visser meerdere kop- of staartplekken heeft in een seizoen. Ajax loot immers ook niet driemaal per seizoen een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Ten slotte heeft Sportvisserij Nederland in overleg met COW en de coaches besloten de organisatie van de wedstrijd iets anders aan te pakken. Coaches zullen actiever betrokken worden bij het invullen van de werkzaamheden. Het parcours uitzetten bijvoorbeeld, maar ook kunnen zij de verantwoordelijkheid van een vak toegewezen krijgen. Dit heeft als gevolg dat er per vak een controleur afvalt. Eén controleur die onder de verantwoordelijkheid valt van één jurylid of coach is ruim voldoende. Deze mensen krijgen er wel een taak bij. In de voorbereidingstijd zal namelijk steekproefsgewijs (één visser per vak) worden gecontroleerd op hengel- en leefnetlengte.

Al met al genoeg aanpassingen om de wedstrijdvisserij voor 2014 eerlijker, betrouwbaarder en beter georganiseerd te krijgen. U kunt alle wijzigingen nog eens rustig doorlezen in de reglementen en algemene voorwaarden, waarna Sportvisserij Nederland hoopt dat u zich weer enthousiast aanmeldt. Dit jaar kan dit voor het eerst papierloos, namelijk digitaal via de website. Dit scheelt een hoop tijd en energie en ook het milieu en de portemonnee worden blij van deze nieuwe tool. Met een paar klikken op de knop bent ook u weer deelnemer aan de grootste viscompetities van het land. Meer informatie vindt u onder het tabblad wedstrijden.

Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor de TopCompetitie Zoet 2014
Klik hier voor het aanmeldingsformulier voor de TopCompetitie Feeder 2014
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.