HSV Service

Nederland overtuigend winnaar van de Meerlanden Boot

5253
01 jun 2014

Nederland werd met slechts 2 klassementspunten winnaar van de Nationscup. Duitsland veroverde de tweede plaats en België volgde met 6 punten. Luxemburg werd laatste met 7 punten. Het Nederlandse team bestond uit John Soederhuijssen, Andre Verdonk, Michel van Giezen, Christ van Gastel, Louis van Bommel en coach Wil Franken. De vijf deelnemers werden geselecteerd vanuit de topcompetitie van 2012.

De Meerlanden Boot wordt in toerbeurt georganiseerd door Duitsland, België, Luxemburg en Nederland zodat iedereen om de 4 jaar deze taak toebedeeld krijgt. Dit jaar was het een thuiswedstrijd en lag de organisatie in handen van Wil Franken en Leen van Wensen van Sportvisserij Nederland. De deelnemers werden op donderdag 29 mei jl van harte welkom geheten bij Hotel van der Valk in het Zeeuwse Goes. Er werd gevist op de boot Maatje Adriana van Rederij Hoogerwerf uit Bruinisse.

De Captainsmeeting die direct na de gezamenlijke maaltijd in het restaurant werd gehouden verliep probleemloos en kon er gelijk begonnen worden met het uitloten van de bootplaatsen van beide dagen.Dit jaar visten we voor het eerst op puntenbasis met het z.g.n. Catch and release systeem.
Voor elke categorie vis stond een punt of punten aantal. In steeds meer landen waar wereldkampioenschappen georganiseerd worden, passen ze dit systeem toe. Het verschil is dat tijdens een WK de vis ook nog een bepaalde maat hebben en tijdens deze Meerlanden hoeft de vis helemaal geen maat te hebben. Alle maten vis tellen en zo kan een snelle visserij ontstaan waarbij tempo gedraaid kan worden. Ook een gelegenheid om met niet te grote haken te vissen. Op deze manier hoeft er niet gemeten te worden, alleen te tellen en bij de juiste categorie in te delen.

De puntenwaardering zag er als volgt uit:
Wijting of Steenbolk: 1 Pnt.
Schar (en andere vissen die niet op de lijst voorkwamen):2 Pnt.
Bot, Schol en Horsmakreel: 3 Pnt.
Alle Ponen: 4 Pnt.
Gul, Zeebaars en Tong: 5 Pnt.
Haaien: 25 Pnt.

Dit was een proef omdat het vissen op gewicht altijd een probleem gaf als er meerdere dagen achter elkaar gevist werd. Nu weet men de vis niet meer kwijt te geraken en heeft ook niet te meer te maken met een weging die veel tijd in beslag neemt. Als we nu van boord stappen, is in feite de uitslag opgemaakt en tevens gecontroleerd door de andere coaches die erbij zijn op de boot.

Iedere visser krijgt een emmer met zijn naam erop en de controleurs komen elke 15 minuten langs om de vis te noteren, die daarna gelijk weer terug gezet kan worden in zee. Dit ‘Catch and release systeem’ is echt voor herhaling vatbaar. Ook de Luxemburgse federatie, die in 2016 dit evenement gaan organiseren, was er zeer tevreden over en zullen dit gaan gebruiken.

De controle aan boord werd aan stuurboordzijde verricht door Sportvisserij Nederland en de Belgische coach en aan bakboordzijde door Sportvisserij Nederland en de coach van Luxemburg.De Meerlanden Boot bestaat uit 2 wedstrijddagen.
Maatje Adriana vertrok de 1e wedstrijddag (30 mei) om 7.30 uur vanuit Neeltje Jans richting ZBJ boei. Het Nederlandse team had hier de dag ervoor nog getraind en gekeken waar de beste plaatsen lagen om tot een goede visserij te komen. Ook werd tijdens deze training gekeken hoe men met de hoeveelheid aas, die men tijdens de wedstrijd toebedeeld krijgt, het beste uit de voeten kon komen. Voor elke deelnemer waren er 800 gram zeepieren en 500 gram messchelpen.

De eerste dag werd er goed vis gevangen, maar de vissen waren toch wat aan de kleine kant. Gelukkig gaf dit met het Catch and release-systeem niets. Daarnaast werden er 8 haaitjes uit het water gehaald waaronder 3 Hondshaaitjes. John Soederhuijssen (Nederland) en Jorg Heyer (Duitsland) vingen er beide zelfs 2. John Scheiffer van Luxemburg ving de eerste dag de grootste vis, een haai van 76 cm. Heel belangrijk want voor de grootste vis was er ook een bokaal beschikbaar.


Jorg Heijer met haaitje

De dagoverwinning ging naar Michel van Giezen van het Nederlandse team. Hij had 1 haaitje, 27 wijtingen en 32 scharren; goed voor 116 punten. Hij werd gevolgd door John Soederhuijssen en Jorg Heyer met elk 115 punten.
In het landenklassement werden we keurig eerste. Duitsland bezette de tweede plaats, Luxemburg pakte de derde plek en België sloot de rij af met de vierde positie.

Op de tweede dag, 31 mei, werd besloten dat we naar dezelfde plaats terug zouden varen en daar te ankeren op 21 meter diepte. Om 8.45 uur werd het startsein gegeven en gingen de hengels weer in zee. De eerste periode duurde 2½ uur, daarna werd er een warme maaltijd als lunch genuttigd. En na deze pauze van 1 uur werd er nogmaals 2½ uur gevist.
Na 1 uur vissen konden we constateren dat de vangsten slechter waren dan de 1e dag.
Er kwam minder schar maar wel iets meer wijting naar boven. De haaitjes waren zeldzaam, in totaal werden er maar 3 gevangen. Maar deze drie waren wel grotere exemplaren dan de eerste dag. Emiel Pasmans van het Belgische team ving er één van 94 cm, dit zou tevens de grootste worden van het toernooi.


Een haai voor Michel van Giezen

Michel van Giezen werd wederom winnaar op de tweede dag en bewees hiermee dat hij zijn mannetje kon staan tegenover de andere deelnemers. Hij ving 47 stuks vis (waaronder ook een haai) en 94 punten in totaal. Het zilver van de tweede dag kwam Andre Verdonk toe met 57 stuks vis goed en 82 punten. Derde werd John Soederhuijssen (44 stuks vis met 72 punten).
Ook als team werd Nederland weer winnaar van de tweede wedstrijddag, België nam de tweede plaats voor zijn rekening. Duitsland werd 3e en Luxemburg werd 4e en laatste.

In het landenklassement werd Nederland met 2 klassementspunten winnaar van de Nationscup. Duitsland werd 2e met 5 klassementspunten gevolgd door België met 6 punten. Luxemburg werd laatste met 7 klassementspunten.


Individueel winnaar Michel van Giezen

Individueel behaalde Michel van Giezen (Nederland) het goud met slechts 2 klassementspunten. John Soederhuijssen behaalde de tweede plaats met 5 punten en Andre Verdonk pakte het brons met 7 punten. De overige leden van het Nederlandse team Louis van Bommel en Christ van Gastel werden respectievelijk 7e (13 punten) en 10e (21 klassementspunten).


John Soederhuijssen, 2e plaats                    André Verdonk, 3e plaats

Tijdens het slotbanket op zaterdagavond werden de prijzen uitgereikt door Ron Gatowinas van Sportvisserij Nederland. Voor elk land was er een trofee en voor de drie individuele winnaars ook nog medailles. Emiel Pasmans van België ontving de trofee voor de grootste vis, een haai van 94 cm. Voor de eerste prijswinnaar was er tevens de befaamde Zilveren haak van Zeehengelsport die ze ons ter beschikking hadden gesteld.

De dank voor dit toernooi gaat uit naar de mensen van Sportvisserij Nederland, Spro Sports Professionals en natuurlijk de Zeehengelsport en Rederij Hoogerwerf uit Bruinisse.

Al met al kunnen we terug kijken op een geslaagd toernooi, waarbij de sportiviteit in een hoog vaandel stond met zeer goede weer en leuke deelnemers uit de 4 landen.

Volgend jaar (2015) vindt de Meerlanden Boot plaats in Heiligenhafen op het schiereiland Fennmar aan de Oostzee in het Noorden van Duitsland

Wil Franken

Klik hier voor het individuele klassement
Klik hier voor het Landen klassement

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide