HSV Service

Eerste plaats voor Nederland tijdens het Meerlanden 2014

5322
07 jul 2014

Nederland won zowel de eerste als tweede wedstrijddag met ruim verschil. Tijdens de eerste wedstrijddag behaalde het Oranje team drie sectoroverwinningen en tweemaal een derde plaats in het vak. Totaalpunten: 9 Ook de tweede dag werd het Nederlandse team eerste met een totaal van 8 punten. Drie vakoverwinningen, een tweede en een derde plaats in het vak. Het puntentotaal van deze twee dagen, slechts 17 punten, bracht het team naar de hoogste plaats

SVN MEERLANDEN SENIOREN 2014 LUXEMBURG REMICH MOEZEL VERSLAG 1

Wat een prachtige rivier is die Moezel toch! Ondanks dat ik hier ook wel eens slechte wedstrijden heb gezien met heel weinig vis, blijft het toch een uniek viswater.

De laatste paar jaar zien de wedstrijduitslagen er fantastisch uit. Werkelijk iedereen vangt wel 3 of 4 kilo bij elke wedstrijd die hier wordt georganiseerd. Vroeger was dat ook altijd zo. Toen ging het altijd om een visserij op voorns met hier en daar een brasem. Nu is dat totaal anders.

De zwartbekgrondels hebben hier in slechts enkele jaren tijd “de macht over genomen”. Iedereen vist tegenwoordig gericht op die visjes, simpelweg omdat elke andere visserij teveel risico inhoudt, zeker in competitie- en teamwedstrijden. Ook zijn er tegenwoordig veel meervallen, barbelen, kopvoorns en zelfs zeelten en karpers. Die worden ook gevangen maar geven nooit garantie op winst. Er blijven meer vissers zonder dat soort vissen dan met. De zwartbekgrondels daarentegen zijn gegarandeerd op elke plek aanwezig en men kan daarvan meerdere kilo’s vangen. De echte specialisten vangen tot wel 7 kilo van die beestjes en dat zijn gewichten waar hier de meeste wedstrijden mee gewonnen worden.

We vissen deze week net benedenstrooms van Remich, precies voor de vrij bekende Caves St. Martin. Een prachtig stukje parkoers. Dit is een wedstrijd voor teams van 5 vissers en alle landen hebben inmiddels getraind. Ook wij. Zelf kwam ik pas aan op dinsdagmiddag maar toen was het gehele team al een dag aan het trainen en die training verliep niet slecht met voor iedereen een gewicht van rond de 5 kilo. Patrick Broekhuizen ving zelfs 7700 gram maar daar zat wel een meerval bij. Neemt niet weg dat daarbij ook wel 6 kilo van de grondels overbleef en dat zijn gewoon prima gewichten.

Woensdag was de visserij toch iets moeilijker. Het stroomde vandaag de gehele dag flink. Volgens mij is er in Frankrijk wat onweer geweest of zo want het water was absoluut meer gekleurd. We visten twee keer 2 uur. Tijdens de eerste sessie ving iedereen zo rond de 2 kilo en tijdens de tweede sessie waren er zelfs enkele gewichten van boven de 3 kilo. Behalve een zeelt voor Ramon Pasmans ging het uitsluitend om zwartbekgrondels.

Dit is echt een visserij waarop je moet trainen en waarbij het materiaal op en top voor elkaar moet zijn. Schuivende loodjes kun je gewoon niet hebben tijdens het vissen en ook de haken moeten perfect zijn.

Over een subtiele visserij hebben we het hier niet bepaald. Er wordt gevist met dobbers van 15 gram om alles zo snel mogelijk bij de bodem te krijgen. Voor de grondels maakt het absoluut niks uit, ook niet dat je gewoon vist met 0,20 mm. nylon en een haak 10 of 12.

We trainden uitsluitend op het vissen kortbij de oever, zoals gezegd de meest `zekere` tactiek. Voor de wedstrijd zullen we ook de volle hengelafstand moeten aanvoeren. Je weet maar nooit. er werden vandaag zo enkele meervallen en brasems gevangen. Zo zal er een prachtige wedstrijd ontstaan met verschillende vismanieren. We zullen ook echt aan de bak moeten want er zitten heel wat goede vissers langs het water, dat is wel duidelijk.

Morgen begint om 10 uur de officiële training en dan volgt de wedstrijd op vrijdag en zaterdag. Ik kijk er nu al naar uit. Ik denk dat we hier een heel aardig team hebben voor deze visserij en nu het materiaal helemaal in orde is verwacht ik morgen wel aardige grondelvangsten om eerlijk te zijn. Jullie horen erover.

SVN MEERLANDEN SENIOREN 2014 LUXEMBURG REMICH MOEZEL VERSLAG 2

Vandaag was het de officiële training en dat bracht een klein probleem met zich mee. We hadden namelijk maar 5 plekken tot onze beschikking en dat is toch vervelend met 6 vissers. De precieze visstekken moesten worden bevist dus kwam iemand midden tussen twee visstekken in te zitten. Niet ideaal maar goed.

Vreemd toch, je hebt hier tig kilometer water, we vissen met 30 man en 6 teams die bijna allemaal 1 mannetje extra bij zich hebben. Lijkt me toch niet zo heel moeilijk om enkele plaatsjes erbij te pakken maar dat bleek heel moeilijk als ik zo de gestreste organisator eens aankeek dus we besloten om het maar zo te laten.

De vangstgewichten vielen me vandaag iets tegen. Verschillende vissers hadden rond de 4 kilo vangst maar niemand kwam aan de 5 kilo en dat lijkt me niet genoeg. Het valt gewoon niet mee om de grotere zwartbekgrondels uit te sorteren want stuks vangen we meer dan genoeg.

Vandaag probeerden we te vissen op volle hengellengte op een bonusvis. Dat kan hier zowel een brasem, een paling of een meerval zijn. We vingen verschillende vissen van al deze soorten maar tijdens de 4 uur durende training haakte alleen Frans van Berkel een “monster” , die na drie kwartier de hengel brak en zijn vrijheid herwon.

Morgen is de eerste wedstrijddag en het wordt een combinatie van de vismanieren die we vandaag bevisten. De meest zekere tactiek blijven de zwartbekgrondels maar er zullen ook zeker enkele grote vissen gevangen worden want er zwemmen hier echt een hoop echte kanjers rond.

We hebben enkele heerlijke visdagen gehad en hebben veel geleerd. Of het genoeg was zal morgen blijken. Het gaat zeker niet gemakkelijk worden met verschillende landen die deze visserij zowat wekelijks doen als tegenstanders.

We gaan het zien, ik houd jullie op de hoogte.

SVN MEERLANDEN SENIOREN 2014 LUXEMBURG REMICH MOEZEL VERSLAG 3

Vandaag de eerste wedstrijddag. Ik was vooraf ontzettend benieuwd hoe we het zouden doen bij deze “zwartbekgrondelvisserij”. We hadden afgesproken om ook allemaal de volle vaste stoklengte van 13 meter aan te voeren. We zouden daar alleen mee vissen als we inschatten dat we óf te ver achter kwamen op de grondels óf als er om ons heen grote vissen werden gevangen. Verder was de tactiek om vol te gaan voor de grondels.

In tegenstelling tot de andere teams, die met maden op de haak visten, visten we veel meer met wormen op de haak, althans stukjes worm die eerst werden “gedroogd” in de zon en dan minimaal 4x met de haakpunt werden geboord. Zo kon je soms wel 20 visjes vangen met 1 aas. Met name deze tactiek werkte perfect vandaag.

Iedereen voerde volop met dode maden en gebruikten ook wel wat geknipte wormen maar dat bleek allemaal vooral voor de volle stokafstand waar soms meervallen en brasems te vangen waren.

Vandaag was het een fantastische dag. Zo’n dag waarop je als coach weer eens weet waarvoor je het allemaal doet. Regelmatig zijn er allerlei tegenslagen en als het dan eens allemaal perfect loopt zoals gepland dan levert dat weer genoeg positieve energie op om de slechte dagen opzij te schuiven. Vandaag werd het dus zo’n zeldzame dag.

Allereerst bleek onze tactiek prima te lukken. Al onze vissers hadden volgens mij minimaal 500 visjes en zowel Patrick Broekhuizen als Haike Ruyters hadden er zelfs boven de 600. Super!

We vingen slechts 1 bonusvis. Een brasempje voor Ramon Pasmans die hij al vroeg in de wedstrijd gewoon op de korte afstand ving tussen de zwartbekgrondels door. Bovendien viel het balletje op enkele plaatsen precies goed voor ons. Daar waar het om hele kleine vangstverschillen ging, hadden wij vaak net dat kleine beetje meer gewicht.

Iedereen probeerde zijn visjes zo goed mogelijk te tellen. Het zal misschien toeval zijn maar ik denk dat je op die manier net dat kleine beetje extra uit jezelf haalt als visser en daar gaat het om bij dit soort visserij. Honderd gram meer of minder maakt soms 3 plaatsen verschil in een vak. Een betere manier om vertrouwen te krijgen is er niet voor een visser.

We behaalden uiteindelijk 3 sectoroverwinningen en 2x een derde plaats in het vak. Het totaal aantal punten is 9 en daarmee sta je dan ruim 1e in de tussenstand. Het verschil is onverwacht groot. Luxemburg staat nu 2e met 16 punten. Een mooie marge.

Nu moeten we het morgen afmaken. We gaan opnieuw vol voor de kleine vis en zien dan wel of we op enig moment ook de lange hengel moeten pakken die we ook nu weer vol gaan aanvoeren.
Er zijn verschillende bonusvissen gevangen zo maar ook is dat een riskante tactiek. Het enige dat bijna zeker continu meer gewicht oplevert zijn de grondels. Vissen op zo’n bonusvis is alles of niks en dat is zelden een goede teamtactiek.

De laatste alinea is wat mij betreft de prestatie van de dag. We zijn hier met 6 vissers en normaal gesproken vissen zij allemaal. Zeker hier waar de onderlinge verschillen de hele week al minimaal zijn. Hoe super is het dan als de reserve van de eerste dag zijn (eigenlijk echt verdiende) plek opgeeft om zo het team, dat vandaag zo goed presteerde, morgen weer in zijn geheel te laten vissen?

We hebben het met onze teams vaak over dit soort situaties omdat juist dit momenten zijn die teams kunnen maken en breken. Ik maak het nu voor de tweede keer in vrij korte tijd mee dat een visser zich fantastisch opstelt in het belang van het team. Dat zijn pas de echte “kick” momenten voor een coach, geloof me. Frans van Berkel was vandaag die visser en ik neem mijn petje af voor hem, hoe deze wedstrijd verder ook afloopt.

Nu morgen vol aan de bak. We zijn er nog lang niet! Daarvoor is de tegenstand hier veel te goed.

SVN MEERLANDEN SENIOREN 2014 LUXEMBURG REMICH MOEZEL VERSLAG 4

Vandaag moest het dus gaan gebeuren. Een dag goed gevist hebben, is natuurlijk leuk. Een voorsprong bij zo’n wedstrijd ook maar het zegt allemaal niks meer als die voorsprong een dag later weer weg is.
Na het vissen van gisteren hebben wij goed overlegd hoe en wat we beter konden doen. Ook hebben we allemaal nog lijnen aangepast en soms nieuw gemaakt. Aan inzet kon het deze week in ieder geval niet liggen.

Het werd weer een superdag. We wonnen vandaag het dagklassement met in totaal slechts 8 punten. Drie vakoverwinningen, een tweede en een derde plaats in het vak. Super gewoon.

Vandaag visten verschillende teams meer op grote. Eigenlijk speelde dat ons perfect in de kaart.
Met de voorsprong die we al hadden, konden we ons goed concentreren op de zwartbekgrondels. Als er ergens veel grote vissen gevangen zouden worden, konden we zo overschakelen want we hadden ook de volle vaste stok-afstand goed aangevoerd.

We waren er bijna van overtuigd dat het vissen op de grotere vis misschien hier en daar resultaat zou opleveren maar zeker niet overal. Nou dat bleek ook zo uit te komen. Verder was ik bijzonder benieuwd naar hoe we die kleine vis-visserij vandaag zouden doen. Met de dag extra ervaring van gisteren lukte het vandaag allemaal nog net iets beter. We hadden zelfs twee vissers met elk 630 vissen en het minste aantal was 530 stuks. Echt super gevist door iedereen.

Ook vandaag wonnen we met ruim verschil en het totaalklassement was natuurlijk ook voor ons.
Als tweede eindigde uiteindelijk na een goede tweede dag Italië. De in totaal 17 punten van ons tegen de 33 punten voor hen tonen het grote verschil aan.
Op het moment dat ik dit schrijf, weet ik de individuele uitslag nog niet. De wedstrijd wordt in ieder geval gewonnen door een Duitse visser en ik denk dat daarna bijna het gehele Nederlandse team volgt, aangevoerd volgens mij door Patrick Broekhuizen en Haike Ruyters die denk ik tweede en derde zullen eindigen.

Dit was een prachtweek voor de vissers en ook voor de coach van dienst. Ik heb al genoeg geschreven over het hoe en waarom. De Meerlanden was, in de tijd dat ik nog zelf internationaal viste, op het WK na de meest belangrijke wedstrijd van het jaar. Nu is er natuurlijk tegenwoordig ook nog het EK maar nog altijd vind ik dit een prachtig toernooi.

Het was een lang gekoesterde wens van me als coach eerst om een winnend team te begeleiden en later om de 6 jaarlijks cyclus te winnen. Beide doelstellingen werden inmiddels behaald en met deze overwinning kan de nieuwe 6 jaarlijkse cyclus niet beter beginnen in ieder geval!!
Deze overwinning staat, en dat bij een snelheidsvisserij op kleine vis.

Ik ben super trots op mijn vissers!

Jan van Schendel

 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.