HSV Service

Sportvisser vangt grote haai in Zeeland

15555
16 jul 2014

Rond de Zeeuwse delta worden regelmatig haaitjes gevangen. Frank Dekker, een ervaren sportvisser, heeft er al veel gevangen, maar nog nooit ving hij zo'n grote als afgelopen weekend: een ruwe haai van anderhalve meter.

De meeste haaien die gevangen worden rond Neeltje Jans zijn gevlekte gladde haaien. Af en toe worden er ook hondshaaien aangetroffen. Ruwe haaien zijn echter zeldzaam in onze kustwateren. Frank was dan ook blij verrast dat hij deze prachtige ruwe haai mocht vangen. Ze kunnen wel twee meter lang worden en eten vooral vis. Ze zijn ongevaarlijk voor de mens, ondanks hun scherpe tanden en stoere uiterlijk.

Als je een haai vangt is het heel belangrijk dat je goed met de vis omgaat. Sportvisserij Nederland heeft in het kader van het haaienonderzoek daarom een speciale 'gedragscode omgang met haaien' opgesteld. Dit voorkomt onnodige schade bij vis en visser. Haaien zijn fysiologisch gezien heel verschillend van andere vissen en vragen om een andere behandeling. Wist jij bijvoorbeeld dat het schadelijk kan zijn als je een haai aan de staart optilt?

De gedragscode kun je hier downloaden.

Op 13, 14 en 15 augustus organiseren Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland de 3e editie van sharkatag. Tijdens dit evenement worden er zoveel mogelijk haaien gevangen, voorzien van een merkje en weer teruggezet. Vergelijk het met het ringen van vogels om de populatie in beeld te brengen. Zo ontstaat een beter beeld van de verspreiding en de omvang van het haaienbestand.Meer informatie over het haaienonderzoek lees je op www.haairog.nl

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.