Vismaten Ron van Laar en Edwin de Wit deden op 20 maart een wel heel bijzondere vangst. Aan de Limburgse Maas vingen de twee sportvissers een heuse ‘monsterzalm’ van maar liefst een meter lang.
De zalm is een schitterende vis die bij veel sportvissers hoog op het verlanglijstje staat. Deze zilveren roofvissen zijn een streling voor het oog: ze zijn atletisch gebouwd, sterk en zien er imposant uit. Helaas is de zalm in ons land erg zeldzaam. Slechts zeer sporadisch wordt de ‘koning der vissen’ in de Nederlandse rivieren gevangen; en bovendien zelden van dit uitzonderlijk grote formaat.
Unieke vangst
Nabij de stuw van Linne, vlak onder Roermond, hadden Ron en Edwin het eigenlijk op een andere roofvis gemunt: de roofblei. Toen er na een tijdje een vis op het kunstaas van Ron klapte, was echter direct duidelijk dat dit geen roofblei was. “De vis nam meteen meters lijn en was niet te stoppen. Ik dacht dat ik een speedboot aan de haak had geslagen”, zegt Ron. “In eerste instantie vermoeden we met een meerval van doen te hebben, maar na een half uur zagen we dat het een zalm was.” En wat voor een: de vis bleek precies een meter lang te zijn. Na een kort fotomoment ging de mega zalm weer netjes terug, want voor salmoniden geldt het gehele jaar een terugzetverplichting.
Barrières
Deze vangst is zo bijzonder omdat de zalm praktisch is uitgestorven in de Nederlandse wateren. De zalm migreert tussen zoet en zout water: hij wordt geboren in zoet water, trekt naar zee om volwassen te worden en keert terug naar de bovenloop van de rivier waar hij is geboren om zelf voor nageslacht te zorgen. Door talrijke barrières, zoals stuwen en waterkrachtcentrales, kunnen de zalmen deze bovenlopen vrijwel niet meer bereiken. Sportvisserij Nederland zet zich daarom in voor de aanleg van vispassages en het tegengaan van vissterfte door waterkrachtcentrales. Dit zodat de zalm en andere trekvissen weer vrij kunnen migreren.