HSV Service

Aandacht voor de aal bij goed bezocht Vissennetwerk

4659
01 dec 2015

Donderdag 26 november vond een Vissennetwerkbijeenkomst plaats in Bunnik. Het thema was de Aal. Ongeveer negentig aanwezigen uit de wereld van het waterbeheer, onderzoek, beleid, sportvisserij en beroepsvisserij lieten zich informeren over de stand van zaken met betrekking tot deze bedreigde vissoort.

Internationale samenwerking

De Brit Andrew Kerr was de eerste spreker. Hij is voorzitter van de Europese Sustainable Eel Group, een internationaal samenwerkingsverband dat zich beijvert voor het herstel van gezonde aalpopulaties. Kerr uitte een groeiende frustratie vanwege ineffectieve herstelmaatregelen die worden genomen. Het aantal migratieknelpunten in de verschillende Europese landen is gigantisch. Hij benadrukte het belang van pragmatische kortetermijnmaatregelen en het herstel van migratieroutes op langere termijn.

Innovatieve oplossingen

Gerard Manshanden, ‘uitvinder’ van het bedrijf Fish Flow Innovations, gaf een indrukwekkend overzicht van de oplossingen die hij heeft ontwikkeld op het gebied van vispassages, visvriendelijke pompen en turbines. De primeur van de dag was de visveilige scheepsschroef, die een aanzienlijke bijdrage moet gaan leveren aan het voorkomen van sterfte van aal op de grote rivieren en kanalen.

Meer onderzoek de komende jaren

Arjan Palstra, onderzoeker bij IMARES, doet al meer dan tien jaar onderzoek naar het zwemgedrag, geslachtsrijping en (kunstmatige) voortplanting van de aal. Het lukt nu om de Europese aal kunstmatig te laten voortplanten, maar het opkweken van de larven is nog een knelpunt. Na een bezoek aan Japan, waar onderzoekers al wel succesvol zijn met het kweken van de Japanse aal, denkt hij dit de komende jaren ook in Nederland te kunnen realiseren.

Er kwamen nog diverse andere sprekers aan bod en was er een geanimeerde discussie. Het was een informatieve dag waarbij het thema Aal van alle kanten werd belicht en partijen elkaar konden vinden. De presentaties kunt u hier vinden.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.