HSV Service

Financieel gezonde hengelsport – verzekering, fraude en meer

2455
13 mei 2022

Een gezonde financiële huishouding is onmisbaar voor iedere hengelsportvereniging. Hiervoor zijn een actuele boekhouding, een goed opgezette administratie en een doelmatige beheersing van inkomsten en uitgaven essentieel en helpen bijvoorbeeld fraude tegen te gaan.

Met verzekeringen voorkom je geen ongelukken. Wel beperk je de financiële schade. Bijvoorbeeld aan de eigendommen van de vrijwilliger zelf, aan andere vrijwilligers of aan derden. In het gerelateerde infoblad over het verzekeren (pdf) staan voorbeelden van verzekeringen voor bijvoorbeeld ongevallen en evenementen die voor de vereniging van toepassing kunnen zijn. Voor de vrijwilligers van de vereniging is via gemeenten vaak een collectieve verzekering, zie het infoblad voor deze collectieve verzekering informatie (pdf).

BTW en andere heffingen

Een hengelsportvereniging die geen winstoogmerk heeft is in principe vrijgesteld van BTW. Er zijn wel grenzen aan de opbrengsten. Boven een bepaald bedrag moeten wel afdrachten plaatsvinden. Een hengelsportvereniging biedt haar leden diensten. Dit zijn activiteiten die rechtstreeks voortvloeien uit de doelstelling van de vereniging: het bevorderen van de hengelsport en het gelegenheid geven tot sportvissen aan de leden. Meer informatie is te vinden in het infoblad over BTW (pdf).

Voorkom fraude bij jouw hengelsportvereniging

Fraude in jouw hengelsportvereniging!? Je moet er natuurlijk niet aan denken. De praktijk leert dat veel hengelsportbestuurders er inderdaad niet aan denken. Totdat er zich daadwerkelijk een fraude voordoet in de eigen vereniging. In het infoblad over fraude (pdf) staan maatregelen en vragen die gesteld kunnen worden om fraude tegen te gaan.
Gerelateerde berichten
25 apr 2022 Jouw vereniging maatschappelijk zichtbaar! (video) 1732 Voor een hengelsportvereniging is het erg belangrijk om een goede relatie met de gemeente te onderhouden. Ook als het visrecht stilzwijgend wordt verlengd en gemaakte afspraken worden nagekomen is de investering in een goede verstandhouding van belang. 23 feb 2022 Herinnering: Schrijf je bestuur in bij het UBO Register! 2108 Sinds 27 september 2020 is iedere vereniging met volledige rechtsbevoegdheid verplicht om de personen die zeggenschap hebben over de vereniging in te schrijven in het zogenoemde UBO-register. Hieronder vallen ook alle bij de Kamer van Koophandel ingeschreven hengelsportverenigingen. Verenigingen die dit nog niet hebben gedaan, ontvangen hierover bericht van de Kamer van Koophandel. Inschrijven kan nog tot uiterlijk 27 maart 2022! 23 apr 2021 25 projecten 117.330 euro subsidie 2474 In 2020 heeft Sportvisserij Nederland € 117.330 subsidie toegekend aan in totaal 25 projecten die hengelsportverenigingen- en federaties hebben ingediend. De financiële bijdrage uit het Fonds Verbetering Sportvisserijmogelijkheden stimuleert de aanleg van voorzieningen die de hengelsport en de visstand een boost geven. 19 nov 2020 Nederlandse Loterij steunt hengelsport 2378 Aan het eind van het jaar kopen veel mensen een lot, hopend op een mooie prijs. Mocht je de komende feestdagen je geluk willen beproeven, denk dan ook eens een kansspel van de Nederlandse Loterij. Dan steun je namelijk direct ook de sport en Sportvisserij Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.