HSV Service

Jan Terlouw boegbeeld partij Water Natuurlijk

6582
30 jan 2008

Oud-minister Jan Terlouw is het boegbeeld van de nieuwe partij Water Natuurlijk, in november een van de twee nieuwe landelijke partijen voor de waterschapsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn voor het eerst niet gekoppeld aan personen maar aan lijsten, zoals bij de verkiezingen voor de volksvertegenwoordigingen.

Terlouw gaf als voorzitter van het comité van aanbeveling zaterdag de officiële aftrap voor de nieuwe partij. Water Natuurlijk (WN) streeft naar meer aandacht voor natuur en waterrecreatie in de 26 waterschapsbesturen. De partij wordt onder andere gesteund door de provinciale milieufederaties, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland en de Nederlandse Onderwatersportbond.

'De oprichtring van Water Natuurlijk is gefaciliteerd door de provinciale milieufederaties, maar nu is het zaak dat er onafhankelijke afdelingen komen met eigen besturen', vertelt Alex de Meijer, die vanuit de Gelderse Milieufederatie nauw betrokken was bij de oprichting van WN.

,,Wij zijn heel blij met de nieuwe opzet voor de waterschapsverkiezingen. In het verleden steunden we vaak 'groene' kandidaten voor de waterschapsbesturen. Het kwam vaak voor dat iemand bijvoorbeeld vijfduizend voorkeursstemmen kreeg, terwijl hij er maar vijfhonderd nodig had. De andere stemmen gingen dan verloren voor de groene kandidaten. Nu blijven alle stemmen in elk geval binnen de lijst."

Groen Links en D66 hebben zich voor de waterschapsverkiezingen in bijna alle regio's gelieerd aan Water Natuurlijk. De SP doet niet mee aan de verkiezingen, omdat ze de waterschappen wil afschaffen. Andere partijen als het CDA, VVD en PvdA zullen in de meeste regio's meedoen met eigen kandidaten. ,,In een enkele provincie zal een soort boerenlijst komen, die zich specifiek op de belangen van de boeren richt."

Verder is er nog de november vorig jaar opgerichte Algemene Waterschapspartij die in 2008 de verkiezingsstrijd aangaat met specifieke belangengroepen, zoals onder meer de politieke partijen en de milieu- en natuurorganisaties. De partij zegt uitsluitend het algemeen waterbelang te dienen en wars te zijn van 'politiek geharrewar'.

bron: Binnenlands Bestuur
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.