HSV Service

In Ons Putje is het eenzijdig vissen

6832
07 dec 2007

Vrijdag 7 december 2007 - TERNEUZEN - Een groepje aalscholvers vliegt op als Gerard de Laak en Gerrit van Eck van Sportvisserij Nederland vroeg in de ochtend aankomen bij de jeugdvisvijvers van visvereniging ONI in Terneuzen.

Ze zien de bui al hangen. Weinig begroeiing onder water en dus vrij spel voor de aalscholvers, is hun eerste gedachte. "Zou er überhaupt nog wel vis zitten?". Hoeveel vis zit er, welke soorten en in welke maten? Want ONI wil graag weten hoe het gesteld is met de visstand in, wat zij noemen, 'Ons Putje' achter het Texaco- tankstation. En dus worden met gebruik van een groot net, ook wel een zegen genoemd, de vijvers afgesleept. Voor de kanten is er een speciale elektronische methode: een elektrisch schepnet zorgt dat de vis tijdelijk verlamd raakt en boven komt drijven. De vissen worden gemeten en geregistreerd, even later terug het nat in.

Hoewel er veel witvis is uitgezet, blijkt er van deze populatie weinig over. "Om een vijver aantrekkelijk te maken voor witvis en snoek moet je meer begroeiing hebben, waar vissen schuilplaatsen en paaiplekken kunnen vinden. Vooral witvis is hier een makkelijke prooi voor aalscholvers", vertelt Van Eck.

Het visbestand in 'Ons Putje' blijkt nogal eenzijdig: veel karper en giebels. Enkele palingen, voorns, baarsjes en snoekjes vullen het lijstje aan. Toch heeft elk water wel een verrassing, weet ook ONI-voorzitter Ben van den Bos. Hij kijkt verbaasd op wanneer er een snoek van maar liefst 87 centimeter uit het water wordt geschept. "Hoe komt die hier", vraagt hij zich af. Om meer variatie in het bestand te krijgen heeft ONI alle karpers en giebels, die het water troebel maken, overgezet naar het Kanaal Gent-Terneuzen. In hun plaats worden in 2008 voorns en snoekjes uitgezet.

Bron: bndestem.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.