HSV Service

Vissennetwerk november: bijdrage van vrijwilligers bij monitoring visstanden

6197
26 nov 2007

Vissennetwerk bijeenkomst van 22-11 De bijeenkomst van het Vissennetwerk behandelde deze keer hoe vrijwilligers kunnen bijdragen aan de monitoring van visstanden.

Wie zet er vrijwilligers in? Wat zijn de ervaringen? Hoe bewaak je de kwaliteit van de gegevens en hoe houd je vrijwilligers gemotiveerd? Allemaal vragen die aan bod kwamen. De bijeenkomst werd bezocht door ruim 50 mensen, van waterschappen, Hengelsportfederaties, visstandbeheercommissies (VBC's), rijkswaterstaat, ingenieursbureaus, provincies en universiteiten.

Uit de presentaties bleek dat op meerdere plekken in het land en al in verschillende projecten vrijwilligers worden ingezet om bijvoorbeeld fuiken te lichten, kleinschalige visstandbemonsteringen te doen etc. Daarnaast leveren vrijwilligers gegevens aan die ze verzamelen met schepnetten onder begeleiding van Stichting RAVON en wordt door Sportvisserij Nederland hengelvangstregistratie in het land 'ingezet' voor de verzameling van visgegevens. De kostenbesparingen voor waterbeheerders zijn vaak groot ten opzichte van totale uitvoering door bureaus.

De kwaliteit van de gegevens moet wel gewaarborgd worden door opleidingen, korte lijnen tussen mensen (communicatiestructuren) taakverdelingen, begeleiding en controle van gegevens, bijvoorbeeld door middel van foto's. Door de mensen te waarderen, duidelijk het doel van de inventarisaties mee te geven en door het organiseren van bijeenkomsten met een hoog 'gezelligheidsgehalte' krijg en houd je de vrijwilligers gemotiveerd, ook voor langere tijd.

Concluderend heeft de inzet van vrijwilligers bij vismonitoring zeker potentie en dient verder te worden vorm gegeven.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.