HSV Service

Persbericht: IJmuider pieren nettenvrij maken kost meer tijd

5691
08 nov 2007

Anderhalf jaar lang hebben sportvisserij, gemeente Velsen, Rijkswaterstaat en de betrokken beroepsvisser hard gewerkt aan een oplossing die moest leiden tot uitkoop van de staand wantvisserij rondom de IJmuider Pieren. Voorlopig nog zonder resultaat.

De realisatie van deze belangrijke wens van de sportvisserij leek dichterbij dan ooit. Een duurzame en definitieve regeling vergt echter meer tijd.

Een waterdichte constructie om na uitkoop van de beroepsvisser door Sportvisserij Nederland en de Federatie Noordwest Nederland een nettenvrije zone rond deze populaire zeevisstek te garanderen, bleek uiteindelijk juridisch niet haalbaar.

De gemeente Velsen heeft zich tot het laatste moment ingezet om via een wijziging van de algemene plaatselijke verordening (APV) alle mazen in het net rond de uitkoopconstructie te dichten.

De volgende stap van de sportvisserij is dat zij zich gaat inzetten voor een regeling die het gebruik van de kustzone door de sportvisserij en nettenvisserij, niet alleen bij IJmuiden, maar voor de gehele Noordzeekust, duurzaam in goede banen moet leiden. Dit vergt echter veel tijd en overleg.

In de tussentijd zal Sportvisserij Nederland en de Federatie Noordwest Nederland voor de korte termijn via samenwerking en afspraken met betrokken beroepsvisser proberen tot een aanvaardbare situatie voor beide partijen te komen.

Enkele gegevens:
. De pieren van IJmuiden zijn één van de meest populaire visstekken voor de zeesportvisserij;
. Nederland telt 650 duizend zeesportvissers goed voor een sociaal economische waarde van 167 miljoen euro per jaar.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.