HSV Service

Kwaliteit viswater slecht

6674
07 nov 2007

WADDINXVEEN - De kwaliteit van het viswater in Waddinxveen Noord is om te huilen. ,,Als wij een rapportcijfer mogen geven, wordt het een één,'' zegt voorzitter Aart van 't Hof van de Hengelsportvereniging Waddinxveen.

Dankzij onderzoek krijgen sportvissers een goed beeld welke wateren in Waddinxveen bruikbaar zijn als viswater. VICTOR VAN BREUKELEN

Zijn vereniging heeft afgelopen jaar de kwaliteit van de wateren in het Gouwedorp laten onderzoeken. Het visstandbeheerplan dat daarvan het resultaat is, wordt eind van de maand officieel aangeboden aan wethouder Lont.

Het is de sportvissers al langer opgevallen dat er weinig te beleven valt in de vijvers en singels nabij bijvoorbeeld de Wingerd. Er wordt nauwelijks wat gevangen. ,,Uit tellingen is gebleken dat er heel weinig vis zit. We hebben er vier of vijf zeelten gevangen. Dat is niet veel. Zeelten zijn bovendien uitermate sterk en kunnen wel wat hebben,'' zegt Van 't Hof.

De aanleiding voor het omvangrijke milieuproject van de hengelsporters is de regelmatige overstort van de riolering in het noorden van Waddinxveen. Bovendien wil de vereniging haar bijna duizend leden laten zien wat Waddinxveen aan bruikbaar viswater te bieden heeft. ,,Dat valt overigens mee. Over het algemeen is de kwaliteit goed, in Noord is het dus heel slecht en in de wijk Zuidplas is het matig,'' verklaart de voorzitter.

Het rapport is opgesteld door Sportvisserij Nederland in Bilthoven, de overkoepelende organisatie van alle hengelaars in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd onder supervisie van enkele biologen van deze organisatie. Het project, dat bijna 40.000 euro heeft gekost, wordt grotendeels betaald via de subsidieregeling Sport- en Beroepsbinnenvisserij, de gemeente Waddinxveen en twee waterschappen.

Het onderzoek biedt de hengelsportvereniging een duidelijk beeld van de visstand en de gezondheid van de vissen. In het rapport staan ook aanbevelingen voor de Hengelsportverenigingen, hoe de visstand te verbeteren valt, maar ook voor de waterbeheerders, hoe om te gaan met de waterkwaliteit en -kwantiteit.

In de toekomst kan het rapport, volgens de vereniging als basis dienen voor 'Waterplan' , waarmee het gemeentebestuur in 2009 wil beginnen.

Bron: ad.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.