HSV Service

Viskampioen Jan van Meer uit Wagenberg lust geen vis

6915
16 okt 2007

Dinsdag 16 oktober 2007 - Met een nieuwe haring of een gerookt palinkje maak je Jan van Meer niet blij. "Ik lust geen vis", zegt de man die voor de 25e keer clubkampioen werd van hengelsportvereniging SIOG uit Wagenberg.

Wel weet hij wat de visjes lusten. Als een culinair topkok mengt hij de meelsoorten tot aas, waar de baars en voorn dol op is.

Sportvisser Jan van Meer uit Wagenberg is voor de 25e keer clubkampioen geworden van hengelsportvereniging SIOG. Blijkbaar heb ik het ideale recept. foto Ingrid Bertens/ het fotoburo

Als Jan bij de visplaats aankomt loopt het water de vissen al uit de mond. "Ik experimenteer wat met gemalen beschuit en verschillende soorten brood", zegt de vutter die 36 jaar als mallenbouwer bij Fokker werkte. "Blijkbaar heb ik het ideale recept. De witvis is er dol op. Van de laatste 26 clubkampioenschappen pakte ik 25 keer de titel." Hij zegt het met echtgenote Gerda pal naast zich aan tafel in gepaste bescheidenheid.

"Daor hedde um weer aon," hoorde Jan op de jaarlijkse prijsuitreiking van de jaloerse concurrentie. Gespeelde afgunst, Jan moest namelijk meedoen ondanks zijn voorstel aan de club om maar eens een jaartje over te slaan. In totaal 33 meter witvis haakte hij aan dit jaar. Het leek wel of de brasems in de rij stonden om door Jan gevangen te worden. Na meting gingen ze terug het water in.

"Er zijn voorns, die 'goeiemorgen Jan' zeggen als ze bij mij aan de lijn hangen", zegt het erelid van Sport Is Ons Genoegen. "In de loop der jaren ken ik ze allemaal."

Erelid van SIOG werd Jan vanwege meerdere diensten voor de club. Jan van Meer zet de visplaatsen uit, regelt de nummering voor de loting en zorgt mede namens de SIOG, dat de visvijvers van nieuwe brasems worden voorzien. "De laatste tien jaar hebben we last van aalscholvers," legt Jan uit. "Dat zijn echte rotzakken. Die pikken alles leeg. Regelmatig koopt de club honderden kilo's vis om uit de zetten." Eigenlijk heeft hij makkelijk praten. Als erelid is hij contributievrij. De rest van de hengelaars helaas niet. De vis wordt duur betaald, wist Herman Heijermans een halve eeuw terug al. Zeker met hongerige aalscholvers in de buurt.

Voor zijn vrijwilligerswerk kreeg Jan van Meer samen met clubgenoot Dion de Peijper de 'Bronzen Bever'. Trots is hij op de erkenning van de gemeente Drimmelen, die de huiskamer siert. Een huiskamer zonder al te veel trofeeën. Jan van Meer is niet iemand, die zich op de borst klopt. "Er staan zeven volle tassen prijzen op zolder," zegt Gerda voor alle zekerheid. Nooit gaat ze mee vissen, wel altijd naar de feestavond van de club. "Vissers zijn natuurliefhebbers", zegt Jan van Meer.

"Na de visdag houden ze van gezelligheid. Naborrelen in café De Ruif hoort erbij. In de napraat wordt de gevangen vis altijd langer." Visserslatijn, noemt Jan de overdrijving. Ooit trok hij een snoek van dik een meter naar de kant.

Volgend jaar wil hij het clubkampioenschap van SIOG liever niet meer winnen. 25 Titels vindt hij meer dan genoeg. "Meedoen wel", zegt Jan. "Maar ja, ik kan slecht zonder haak gaan zitten vissen."

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide