HSV Service

Aalreservaat Groningen - Drenthe, monitoring gestart

7032
25 sep 2007

In samenwerking met het Waterschap Hunze en Aa's heeft Hengelsportfederatie Groningen Drenthe (HSF) een aalreservaat ingesteld in de Westerwoldsche Aa en de bovenlopen van dit watersysteem in Noord-Oost Groningen. De sport- en beroepsvisserij hebben afgesproken dat de visserij op aal voorlopig wordt stopgezet op dit water.

De proef heeft een voorlopige looptijd van vijf jaar. De bedoeling van het project is om de invloed van de visserij op het aalbestand dusdanig in kaart te brengen dat hierover onderbouwde uitspraken kunnen worden gedaan. Uiteindelijk zal dit leiden tot de opstelling van een aalbeheerplan voor de regio, waarbij ook het effect van aangepast sluisbeheer en dergelijke worden meegenomen. Onlangs is gestart met de monitoring van het aalbestand in het aalreservaat en in een referentiewater, het Termunterzijldiep.

De monitoring vindt plaats door middel van een elektrovisserij en een fuikvisseriij. Tijdens de elektrovisserij wordt een goed beeld verkregen van de rode aalstand. De fuikvisserij geeft een beeld van de aanwezige grotere alen (waaronder schieralen). Door de monitoring vijf jaar (voorlopig) te volgen, kan een mogelijk verloop in de vangsten worden waargenomen, die gerelateerd kunnen worden aan het stopzetten van de visserij. Sportvisserij Nederland voert de elektrovisserij uit. De fuikvisserij wordt uitgevoerd door een beroepsvisser, geholpen door vrijwilligers van de HSF.

Voorlopig zijn de fuikvangsten niet erg hoog, er worden meer krabben dan alen gevangen! Wel waren er in de vangst een aantal schieralen van rond de 40 centimeter en schieralen van rond de 60 tot 80 centimeter. De kleinste schieralen zijn mannetjes, de grotere zijn vrouwtjes. Maar met een nieuwe maan voor de boeg en mogelijk onstuimig herfstweer kan de vangst snel veranderen!

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.