HSV Service

Grootschalige merkactie schieraal Rijnlands Boezem en Veluwe Randmeren

5740
18 sep 2007

Op de Veluwe Randmeren en in Rijnlands Boezem is 14 september jl. gestart met het merken van 2000 schieralen. Bij de schieralen wordt een zogenaamde floy-tag in de rug aangebracht.

Dit is een klein opvallend merkje (met een lengte van ca. 3 centimeter) van kunststof met daarop een unieke code. De merkjes worden aangebracht door beroepsvissers, die de schieralen in hun eigen gebied vangen. De gemerkte schieralen worden na het merken weer verspreid over het gebied uitgezet.

Foto: De merkjes die voor dit project worden gebruikt hebben een opvallend fluorescerende roze kleur.

Een deel van de gemerkte alen zal weer door beroepsvissers of sportvissers worden teruggevangen. Aan de hand van het aantal teruggevangen schieralen kan berekend worden hoe groot het aantal schieralen in een gebied is. Daarnaast kan door het bijhouden van de vangstlocaties nagegaan worden langs welke waterwegen de schieralen migreren.

De verkregen gegevens zullen gebruikt worden bij het opstellen van een aalbeheerplan voor Nederland. Dit aalbeheerplan moet 1 januari 2009 gereed zijn.

Het merken van de schieraal vindt plaats in het kader van een proefproject om te komen tot duurzaam aalbeheer. De Visstandbeheercommissies Veluwe Randmeren en Rijnlands Boezem werken mee aan dit proefproject. Doel van het project is in de eerste plaats informatie te verzamelen over de hoeveelheid aal, de visserij op aal en hoeveel schieraal de gebieden uittrekt om zich voort te planten. Daarnaast wordt ook geprobeerd de stroperij op aal in beeld te brengen.

Het bijzondere aan het project is dat het voor een groot deel door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Hengelvangstregistratie, controle en het meten van gevangen aal zijn zaken die vrijwilligers uitvoeren.

Iedereen die een aal vangt met een merkje wordt verzocht contact op te nemen met Sportvisserij Nederland (030-6058400) en de code van het merkje, de vangstlocatie en de lengte van de aal door te geven.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.