HSV Service

Karpersterfte in water Leeghwaterpark

6311
20 aug 2007

PURMEREND - In het Leeghwaterpark drijven vissen. Het zijn karpers, schubkarpers die mogelijk door zuurstofgebrek in het water zijn gestikt. Dat vermoeden althans de gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Karperkenner Co Schijf acht die kans klein.

De gemeente Purmerend kreeg vorige week al meldingen binnen van twee dode karpers en deze week troffen bezoekers van het park er nog eens drie aan. De gemeente denkt dat door de vele regen het zuurstofgehalte is afgenomen, en dat de dieren die toch al verzwakt waren, boven zijn komen drijven. Volgens een woordvoerder is dit nog geen aanleiding om onderzoek te doen naar de oorzaak, maar als er de komende dagen nog meer vissen sterven, zal dat wel gaan gebeuren.

Het blijken er meer dan vijf te zijn. In totaal visten de medewerkers van het Hoogheemraadschap 17 kadavers van gezamenlijk 40 kilo uit het water. ,,Zuurstofgebrek? Ik denk het niet'', zegt Co Schijf. Hij ontwikkelt aas en onderlijnen voor de hengelsport en is specialist op het gebied van karpers. Het parkwater is groot genoeg en staat in verbinding met het water in de Purmer. Dat maakt de kans dat zuurstof gebrek de oorzaak is, klein. Het ligt meer voor de hand dat iemand pesticiden heeft gebruikt en dat daar iets van in het water terecht is gekomen. Daar kunnen ze slecht tegen. Een andere mogelijkheid is dat er nieuwe karpers zijn uitgezet die een schadelijke bacterie bij zich dragen. Zelf zijn ze daar resistent voor, maar de vissen die er al langer rondzwemmen niet.''

Bron: Noord Hollands Dagblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.