HSV Service

Vissen steeds populairder onder jeugd

6249
07 aug 2007

DALFSEN/OMMEN - De jeugd in het Vechtdal zoekt meer en meer de waterkant op om te vissen en laat de computer links liggen.

Het is de conclusie van zowel de Fred Bloot, de voorzitter van de Dalfsense hengelsportvereniging De Brasem als die van Rinus Klein, de secretaris van de Ommense hengelsportvereniging De Rietvoorn.

Bloot zag het ledenaantal onder de jeugd het afgelopen jaar met zo'n twintig procent toenemen tot ruim boven de honderd. De Rietvoorn in Ommen telt pakweg 400 jeugdleden. "Bijna dagelijks melden jongeren zich aan", weet Klein. Om er aan toe te voegen dat dat vooral komt door de vakantieperiode en dat veel kinderen, die op de campings in het Vechtdal verblijven, zich aanmelden om zodoende met een visvergunning aan de waterkant plaats te mogen nemen.

Beleving van de natuur is volgens voorzitter Bloot de voornaamste reden voor de jeugd dat zij de computer links laten liggen en er met een hengel op uit trekken. "De verwondering voor de natuur en de vis specifiek is er weer. Een poos zag je de tendens dat kinderen zich opsloten in hun kamer achter de computer. Daar zit nu duidelijk een kentering in", ziet Bloot die in het dagelijks leven voor de landelijke sportvisfederatie werkt.

De sportvisfederatie schat dat ruim een half miljoen kinderen regelmatig aan de waterkant is te vinden. Vooral het karpervissen is erg in trek bij de jeugd blijkt. "Vissen is niet meer zo statisch als vroeger", aldus Bloot. "Er komt steeds meer techniek in de visserij en dat spreekt de jeugd aan."

Jongens bevolken nog steeds in overgrote meerderheid (op een aantal uitzonderingen na zoals Jessica Vos uit Schuinesloot) de waterkant. Helaas moet Rinus Klein constateren dat veel van de jeugdige aanwas verloren gaat op het moment dat de puberteit aanbreekt. "Dan komen er andere verleidingen om de hoek kijken hè."

Kinderen onder de vijftien jaar mogen onder begeleiding van een volwassene met de kleine vispas vissen. Deze kleine vispas is te verkrijgen bij het postkantoor. Willen jongeren met meer hengels, professioneler of in aangewezen wateren vissen dan is daar de normale vispas voor nodig. Daarvoor dient de jongere lid te worden van een hengelsportvereniging. Bron: destentor.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.