HSV Service

EU omhelst plan om palingstand te herstellen

4668
08 jun 2007

Vrijdag 8 juni 2007 - BRUSSEL - De 27 lidstaten van de EU zijn het eens over een ambitieus reddingsplan voor de paling. De Europese visserijministers besluiten maandag in Luxemburg naar verwachting de met uitsterven bedreigde vissoort te redden.

Kern van het plan is de komende jaren steeds meer gevangen glasaal (pasgeboren paling) uit te zetten in Europese binnenwateren of te reserveren voor de aquacultuur (kweek) in Europa. Uiteindelijk moet in 2013 een ruime meerderheid van alle gevangen glasaal zo de kans krijgen volwassen te worden.

De palingstand loopt al decennia sterk terug. Volgens deskundigen zwemt nu nog maar 1 procent van het palingbestand uit de zestiger jaren van de vorige eeuw in de Europese binnenwateren rond. Een van de oorzaken is dat Spaanse en Franse vissers op zee veel glasaal vangen en doorverkopen aan China, waar glasaal een delicatesse is.

Het doel van het reddingsplan is het aantal geslachtsrijpe palingen dat vanuit de Europese binnenwateren naar de Sargassozee in het Caribisch gebied trekt om te gaan paaien, terug te brengen tot 40 procent van het bestand uit de jaren zestig.

Nederland dringt al jaren aan op een Europees plan om de paling te behouden. Maar vooral Frankrijk en Spanje hebben zich lange tijd verzet tegen het beknotten van de lucratieve glasaalvisserij. Onder druk van de andere lidstaten en vanwege de dramatische daling van de palingstand zijn de twee landen nu toch akkoord.

Afgesproken is dat de Europese Commissie met voorstellen komt om de Spaanse en Franse glasaalvissers te compenseren als zou blijken dat de prijs van glasaal door de maatregel fors inzakt.

Elk van de 27 EU-landen moet een beheersplan gaan maken waarin per rivierbekken staat welke maatregelen nodig zijn. Nederland zal bijvoorbeeld op grote schaal vistrappen moeten gaan aanleggen bij stuwen en sluizen om het pad voor de paling te effenen. Deskundigen sluiten niet uit dat er tijdelijke vangstverboden voor paling komen en dat er minder vergunningen aan beroepsvissers op het IJsselmeer worden uitgegeven.

Bron: bndestem.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide