HSV Service

Paling bijna een bedreigde soort

3939
04 jun 2007

De paling staat op de nominatie officieel te worden erkend als 'bedreigde diersoort'. Gebeurt dit, dan is het de eerste keer dat een populair consumptiedier dat stempel krijgt. De internationale natuurbescherming slaat daarmee een nieuwe weg in.

Morgen begint in Den Haag de driejaarlijkse conferentie van 171 landen die het Cites-verdrag (ter bescherming van bedreigde planten en dieren) hebben ondertekend. Duitsland zal hierbij namens de Europese Unie voorstellen de Europese paling op te nemen in de zogeheten Appendix 2. Dit betekent dat de export van het dier volledig aan vergunningen zal worden gebonden. De Europeanen willen hiermee paal en perk stellen aan de grootscheepse uitvoer van jonge Europese paling naar het Verre Oosten.

Het Cites-verdrag wordt zo op een andere manier aangewend dan tot dusver gebruikelijk is. Het verdrag is vooral bekend als middel om, bijvoorbeeld, olifanten in Afrika te beschermen door de handel in ivoor tegen te gaan. Grootschalig geconsumeerde dieren hebben het nooit tot de lijst gebracht. In het recente verleden stuitte de - niet gehonoreerde - nominatie van de blauwvintonijn nog op grote weerstand.

"Cites is een van de meer succesvolle internationale verdragen", zegt een woordvoerder van het ministerie van LNV, dat als gastheer optreedt. "Omdat het zo succesvol is zeggen we nu: laten we Cites ook gebruiken voor soorten waar commerciële handel zo'n druk op legt dat bescherming nodig is. Dat is een verschuiving. Dus moeten we een heldere politieke discussie hebben dat we het verdrag hiervoor gaan gebruiken." Die discussie is op 13 juni, als ministers van de aanwezige landen zijn uitgenodigd voor een speciale ministeriële conferentie.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.