HSV Service

Aalherstel opnieuw op agenda Visserijraad

4560
07 mei 2007

Brussel - De Visserijraad zal volgende week voor een tweede maal proberen een politiek akkoord te bereiken over herstelmaatregelen voor het Europese aalbestand.

De inzet van Nederland zal gericht zijn op het zeker stellen van de beschikbaarheid van glasaal voor aquacultuur, schrijft LNV-minister Verburg aan de Tweede Kamer. Het aan de raad voorgelegde pakket biedt voldoende flexibiliteit voor een nationale invulling. Ter discussie staat nog de reservering van glasaal voor uitzet in Europese wateren. Dat is overgens precies het punt waarop het voorstel afgelopen maand door Spanje en Frankrijk werd geblokkeerd.

Het aalbestand bevindt zich op een historisch dieptepunt en valt niet meer binnen de biologische veilig geachte grenzen. Omdat de aal in geheel Europa voorkomt, zijn communautaire beheersmaatregelen noodzakelijk.

In de gecombineerde Landbouw- en Visserijraad volgende week maandag en dinsdag in Brussel wordt ook getracht een akkoord te bereiken over herstelmaatregel;en voor blauwvintonijnen in de oostelijke Atlantische oceaan en de Middelandse zee. Verburg schrijft zich in dit verband kritisch te zullen opstellen over afspraken over kwijtschelding van quotaoverschrijdingen in 2005 en 2006.

Foto: In vele wereldkeukens is glasaal een ware delicatesse

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.