HSV Service

Europa zoekt uitweg voor paling

4897
23 apr 2007

ZIERIKZEE - De visserijministers van de 27 Europese lidstaten zijn er nog niet uit. Spanje en Frankrijk verzetten zich tegen vangstbeperking op glasaal. 'Brussel' wil afdwingen dat minstens 75 procent van de jonge paling weer wordt uitgezet in Europese binnenwateren om de soort zo voor uitsterven te behoeden. In mei of juni praten ze verder.

In Nederland zijn momenteel nog zo'n vijfhonderd palingvissers actief, waarvan zeventig in het zuidwesten, die jaarlijks zo'n vijf tot acht miljoen euro omzet boeken. De palingmesterijen boeren samen vijftien tot twintig miljoen euro. Het verdwijnen van de paling zal daarom niet alleen ecologisch een ramp zijn. Voorzitter Jaap Geleijnse van de Combinatie Beroepsvissers Zuid-West Nederland: "In de Delta gaat het best nog goed met de palingstand. Maar aan de andere kant ben ik er van overtuigd dat er sprake is van een Europees of misschien zelfs wereldwijd probleem. Wanneer de glasaal niet de kans krijgt de oorspronkelijke leefgebieden te bereiken, is dat het einde van een levenscyclus en daarmee op den duur van de soort." Geleijnse wijst er op dat niet alleen de zuidelijke Europese landen glasaal onderscheppen voor dikke winsten, in de vorm van een Chinese lekkernij. Ook Engeland 'bezondigt' zich aan die tak van visserij. Maar daar profiteren dan juist de beroepsvissers weer van. De Combinatie heeft tachtig kilo jonge paling opgekocht (voor zeshonderd euro per kilo, waarvan de helft door de overheid gesubsidieerd). In één kilo zitten ongeveer drieduizend glasaaltjes. Maandag is in Zierikzee een partij aan wal gebracht en uitgezet in de binnenwateren om uit te groeien tot volwassen paling. Zo zijn de vissers later verzekerd van een vangst. De Combinatie is daarnaast in gesprek met de aalmesterijen over een opkoopregeling van volgroeide paling tegen de gangbare markprijs. In plaats dat ze rechtstreeks naar de handel gaan, wordt die paling losgelaten in het binnenwater Geleijnse: "Het is nog niet meer dan een suggestie die is geopperd en nog verder moet worden uitgewerkt, maar de voorman van de mesterijen in Nederland denkt positief mee. Hij ziet ook in dat het anders in Nederland een gelopen race is. Voor de watersnoodramp waren uitwateringssluizen zo lek als een mandje. Dus kon de glasaal onbelemmerd naar binnen en de schier naar buiten. Tegenwoordig zijn er allerlei hindernissen en dus ontkom je er niet aan de natuur een handje te helpen. Totdat er een meer structurele oplossing wordt bedacht." Palinggoten, zoals bij de Schouwse Prunje, Ouwerkerk, Kattendijke, Borssele en Hoedekenskerke zijn inmiddels een beproefd middel. Jaarlijks trekken langs die weg tienduizenden palingen de dijk over.ZIERIKZEE - De visserijministers van de 27 Europese lidstaten zijn er nog niet uit. Spanje en Frankrijk verzetten zich tegen vangstbeperking op glasaal. 'Brussel' wil afdwingen dat minstens 75 procent van de jonge paling weer wordt uitgezet in Europese binnenwateren om de soort zo voor uitsterven te behoeden. In mei of juni praten ze verder. http://www.pzc.nl/multimedia/archive/00452/foto_Marijke_Folker_452322b.jpg foto Marijke Folkertsma 1/1
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.