Vis & water

Zalmsmolts gemerkt in Duitsland.

4990
21 feb 2008

Net als vorig jaar zijn voor het Vismigratieproject van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op 19 en 20 februari 2008 zalmsmolts gemerkt met een transponder.

De gemerkt vissen waren circa 30 centimeter lang en wegen ongeveer 200 gram. Daarmee zijn de vissen iets groter dan de “natuurlijke” soortgenoten. Ze zijn iets groter, omdat anders de transponder van circa 16 gram niet geplaatst kan worden in de buikholte. De transponder kan momenteel nog niet kleiner gemaakt worden, omdat dan het bereik van de transponder te klein wordt en het signaal niet meer ontvangen kan worden.

Er zijn 60 vissen gemerkt in Albaum (de kwekerij van het Ministerie) en 60 vissen bij viskweker Firtzlaff (Aqua Future). Mede door de ervaring met het merken van smolts in het voorgaande jaar en de hulp van medewerkers van Albaum en Firtzlaff, verliepen de operaties voorspoedig.

De gemerkte smolts worden op 3 maart losgelaten in de Dhunn, Wupper en Sieg. De vissen moeten van de inspectie in Duitsland circa 10 dagen in bewaring blijven op de kwekerij, voordat ze losgelaten mogen worden. Deze rivieren liggen circa 300 kilometer van de Noordzee.

Het Vismigratieproject (Wanderfischprogramm NRW) wordt voor een groot deel uitgevoerd door medewerkers van het onderzoeksinstituut Albaum. Andere betrokken partijen bij het programma zijn VisAdvies, de Waterdienst van RWS (voor de registratie van gegevens bij de stations) en Sportvisserij Nederland.

De resultaten van vorig jaar waren zeer goed. De overleving van de vissen in de 10 daagse opslagperiode was 100%. In totaal werden in 2007 78 gemerkte vissen losgelaten. Van deze vissen zijn 66 exemplaren tenminste 1 maal geregistreerd. Vijftig vissen hebben de Rijndelta (grens Nederland-Duitsland) bereikt. Van deze 50 vissen hebben 30 vissen uiteindelijk de Noordzee bereikt. Dit is een vrij hoog percentage.

Vorig jaar was er echter een hoge afvoer van water toen de smolts werden losgelaten. Dit kan geleid hebben tot dit goede resultaat. Door vissen los te laten bij verschillende omstandigheden, krijgen we inzicht in de overleving van de smolts tijdens de reis naar de zee. De onderzoekers zijn dan ook erg benieuwd naar de resultaten van dit jaar! Zo snel als er resultaten bekend zijn, zullen we dit op deze website bekend maken.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.