Vis & water

Minister Verburg optimistisch over duurzaam gekweekte vis.

5093
22 feb 2008

Naar aanleiding van kamervragen van de Partij voor de Dieren heeft Gerda Verburg geantwoord, dat de kweek van duurzame vis niet of nauwelijks negatieve aspecten met zich mee brengt. Zo wordt het water biologisch gezuiverd en vrijwel volledig hergebruikt. Ook is de kans op ziektes kleiner dan bij open systemen.

De hoeveelheid voer benodigd om een kilo vis te produceren is lager dan enige jaren geleden. Voor het gebruik van visolie bestaan goede alternatieven. Deze zijn echter slechts beperkt te gebruiken bij vleesetende vissen. Daarom wordt de kweek van plantenetende vissen als Tilapia gestimuleerd.

Recent is gestart met de ontwikkeling van een meetlat voor de duurzame kweek van vissen. Een eerste versie zal in 2009 gereed zijn. Het hanteren van die meetlat en het gebruik van innovaties zal worden gestimuleerd door fiscale instrumenten (MIA/VAMIL). In meetlat worden aspecten opgenomen als dodingsmethode, transport, het sorteren van vissen en leefcondities in de bassins.

Minister Verburg verwacht dat de maatregelen voldoende zijn om duurzame viskweek te stimuleren. Zij neemt geen maatregelen om de niet-duurzame viskweek te stoppen.

Bij de import van gekweekte vis van buiten Europa wordt aandacht besteed aan de voedselveiligheid en gezondheid en welzijn. Ook worden duurzaamheidsprojecten in bijvoorbeeld Vietnam gestimuleerd. Ook hierbij nog geen maatregelen om de import van niet-duurzame vis te stoppen.

Bron: insnet.org

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.