Vis & water

Letteler Leide onder handen genomen

5159
19 jun 2008

LETTELE - Grote graafmachines zijn sinds deze week bezig om de grond rond de Letteler Leide, ten oosten van Lettele, af te graven.

Foto: De Letteler Leide wordt breder, krijgt een hoger waterpeil en er wordt een vistrap aangelegd (Ab Hakeboom )

Dit gedeelte van de Letteler Leide wordt een stuk breder gemaakt en gaat meer slingeren.

Bovendien gaat het waterpeil omhoog en komt er een vistrap. Dat moet allemaal gunstig uitpakken voor het waterbeheer en de natuur.

Gisterochtend gaf het Waterschap Groot Salland aan bewoners en grondeigenaren ter plekke uitleg over wat er allemaal gaande is.

"Vroeger, voor de jaren zestig, stonden hier bonte orchideeën en gentianen", vertelt Gerrit Stegink uit Lettele.

Nu is het nog zijn grond die hier wordt afgegraven en waar tot vorig jaar zijn koeien graasden. Volgend jaar wordt Stegink 65 jaar en gaat de grond over naar de gebroeders Freddie en Hans Kleine Koerkamp uit Lettele.

Zij zijn ware natuurliefhebbers en willen het gebied zo inrichten dat zeldzame planten, zoals orchideeën en gentianen, er weer goed zullen gedijen.

Doordat de Letteler Leide hier flink breder wordt en het water bovendien hoger zal komen te staan, zullen de omringende gronden vochtiger worden. Dat is goed voor de natuur in het omringende weilanden en bos, maar ook voor het even verderop gelegen beschermde natuurgebied De Slenk. Dat heeft namelijk te kampen met verdroging.

Bij de herinrichting wordt nauw samengewerkt met het Waterschap Groot Salland. "Wij werken aan meer ruimte voor water", zegt Ed Maatman van het waterschap. Door de klimaatverandering krijgen sloten, beken en rivieren meer water te verwerken, vooral tijdens hevige regenval. "Als hier nu een flinke onweersbui valt, is het water morgen in Zwolle", vertelt Maatman. Daar stijgt het water dus té snel. Door op verschillende plekken, zoals hierbij de Letteler Leide, de beken en rivieren breder te maken en te laten meanderen, wordt het 'waterbergend vermogen' vergroot. Oftewel: het water wordt langer vastgehouden.

Daarnaast zijn werklieden hier langs de Letter Leide bezig een geul aan te leggen die wordt gevuld met enorme keien. "Dat wordt een vistrap", aldus Maatman.

Even verderop ligt een betonnen overlaat: een barrière voor vissen die stroomopwaarts willen zwemmen. De overlaat wordt verwijderd, de vistrap komt er voor in de plaats. Waardoor vissen wél stroomopwaarts kunnen naar paaigebieden. Het waterschap verwacht dat er daardoor meer vissen als het bermpje en de drie- en tiendoornige stekelbaars de Letteler Leide zullen gaan bevolken.

Het is de bedoeling dat later dit jaar de Letteler Leide verderop, waar die nu het bos van Stichting IJssellandschap in gaat, óók breder wordt gemaakt.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.