Vis & water

Vissers hebben aalscholver als concurrent

12742
26 jun 2008

Bron: deondernemer.nl. LEEUWARDEN - Aalscholvers eten meer IJsselmeervis dan tot nu werd gedacht. Alleen al aan snoekbaars slepen ze even grote voorraden uit het water als de beroepsvissers, blijkt uit nieuw onderzoek.

Minister Gerda Verburg van Landbouw en Natuur heeft de resultaten gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij wil met betrokken partijen om tafel om te zien of maatregelen nodig zijn. Beroepsvissers vragen al een flinke tijd om stevig ingrijpen.

Op het IJsselmeer verblijven naar schatting tien- tot twaalfduizend broedparen aalscholvers. Die zijn goed voor een jaarlijkse visconsumptie van zo'n 2000 ton uit het IJsselmeer, de Randmeren en Flevoland. Nieuwe schattingen wijzen uit dat 6 procent daarvan uit snoekbaars bestaat.

Dat betekent dat de aalscholver jaarlijks 60 tot 120 ton snoekbaars uit het IJsselmeer en aanpalende wateren vist. Daarnaast bestaat 16 tot 29 procent van het menu uit baars en maximaal 1,3 procent uit paling. De rest van het totale maal bestaat uit andere, commercieel minder interessante vissoorten.

Minister Verburg zegt dat de populatie aalscholvers moeilijk te beheersen is. Als maatregelen nodig zijn, wil ze dit afstemmen op Europees niveau. De aalscholver (Phalacrocorax carbo) is een grote vogel. Hij is bijna helemaal zwart, maar heeft een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats waar zijn bek begint.

De snavel heeft een haakvormige punt. De aalscholver kan goed zwemmen. Zijn spanwijdte is maximaal een meter. In tegenstelling tot bijna alle andere watervogels heeft het verenkleed van de aalscholver zeer weinig vet. Daardoor is het niet waterdicht. Na een duik moet een aalscholver drogen.

Dit doen ze door met half gespreide vleugels op een paal of in een boom te gaan zitten.

Bron: deondernemer.nl

Meer over de aalscholverproblematiek

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.