Vis & water

Dode vissen blijven raadsel

6438
01 aug 2008

Bron: brabantsdagblad.nl. DEN BOSCH - Waterschap Aa en Maas heeft de oorzaak van de vissterfte in de IJzeren Vrouw niet kunnen achterhalen. In mei werden er in de plas enkele tientallen dode karpers, snoeken, snoekbaarzen en brasems dood gevonden.

Het waterschap liet daarop uit voorzorg gele waarschuwingsborden plaatsen om te waarschuwen dat mens en dier het water niet in mochten gaan.

Ondertussen werd onderzocht waardoor de vissen gestorven waren. Daar werd veel voor ondernomen. Eerst werd gekeken of de waterkwaliteit goed was, en dat bleek die te zijn. De meest voorkomende reden van vissterfte, het Koi-herpesvirus, was ook al snel uitgesloten.

Daarna werden er dode vissen opgestuurd naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad. Onderzoek daar wees uit dat er ook geen sprake was van botulisme. De gele borden werden begin juli weggehaald. Afgelopen week werd een laatste onderzoek gedaan. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag, omdat 's nachts de algen zuurstof uit het water opnemen. Het waterschap onderzocht of daardoor het zuurstofgehalte van het water te laag werd, wat vissterfte tot gevolg kan hebben, maar dat bleek niet het geval. Wel werd ontdekt dat er minder planten zijn dan twee jaar geleden en dat er veel alg is.

Er zijn geen dode vissen meer gevonden. En de hond mag, op eigen risico, weer het water in.

Bron: brabantsdagblad.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.