Vis & water

Natuurlijk karakter Swalm wordt hersteld

5623
04 aug 2008

Bron: blikopnieuws.nl.(copyright foto: Loe Giesen) Swalmen - Waterschap Peel en Maasvallei gaat de Swalm ter hoogte van zwembad De Bosberg in Swalmen herinrichten, zodat het natuurlijke karakter van deze beek wordt hersteld.

Vismigratie wordt verbeterd door het verwijderen van de stuw en de vistrap en het aanbrengen van 520 meter meanderende Swalm.

De Swalm is een vrij meanderende beek met een hoge landschappelijke en ecologische waarde. De beek ontspringt in Duitsland en stroomt ten noordwesten van de kern van Swalmen uit in de Maas. In de dertiger jaren is een stuw aangelegd in de Swalm om een gedeelte van het Swalmwater naar zwembad De Bosberg te leiden. In de negentiger jaren heeft het waterschap een vistrap aangelegd om de stuw heen.

Volgens de huidige normen functioneert deze niet goed. Ook passen de stuw en de vistrap niet in het natuurlijk karakter van de Swalm. Daarom gaan deze verdwijnen. Om de vismigratie te verbeteren en het natuurlijk karakter van de Swalm te herstellen, maken ze plaats voor 520 meter extra meanderende Swalm. Hiervoor wordt vanaf 11 augustus een strook bos van gemeente Roermond van ongeveer negen meter breed geveld. Waardevolle bomen, zoals eiken en beuken, worden gespaard.

Vanaf maandag 22 september wordt gestart met de werkzaamheden. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden medio november 2008 afgerond.

Bron: blikopnieuws.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.