Vis & water

Greenpeace dumpt enorme stenen in Noordzee

5784
12 aug 2008

Bron: blikopnieuws.nl. Groningen - Actievoerders van Greenpeace zijn dinsdagochtend begonnen met het storten van grote natuurstenen in de Noordzee.

De twee tot drie ton wegende stenen, 1 kubieke meter groot, worden vanaf een schip met een kraan in het water gelaten.

Greenpeace wil met de stenen een ecologisch waardevol gebied ten noordoosten van Groningen beschermen tegen de verwoestende sleepnetvisserij.

De wateren waarin de actievoerders de natuurstenen laten zakken, vallen onder het Europese verdrag Natura 2000. Greenpeace helpt de overheid een handje om zijn verplichtingen na te komen dit zeegebied écht te beschermen.

“Er is totaal geen bescherming door de overheid in deze wateren: zelfs in aangewezen natuurgebieden mag schadelijke visserij gewoon doorgaan. Wij willen met deze actie het leven in zee beschermen en afdwingen dat er alleen duurzaam gevist wordt”, zegt Pavel Klinckhamers van Greenpeace Nederland. De oplossing voor de crisis van onze zeeën is het instellen van volledig beschermde zeereservaten.

Het Sylt Buiten Rif ten noordoosten van Groningen kent een bonte verscheidenheid aan zeeleven: van bodemgebonden organismen die op de rotsen leven tot aan zeehonden en bruinvissen - een bedreigde dolfijnensoort in Europa. Dit gebied is door het Europese verdrag Natura 2000 aangewezen als beschermd gebied. Toch zijn zeer schadelijke activiteiten hier nog steeds niet verboden. Dagelijks wordt het zeeleven verder aangetast door boomkorvisserij en de winning van zand en grind.

Veel Nederlandse boomkorvissers vissen in dit gebied, dat tot het Duits Continentaal Plat behoort. Door sleepnetten met zware kettingen over de bodem te trekken verwoesten de vissers alles wat op en vlak boven de bodem leeft. De boomkorvisserij is een van de meest destructieve vismethodes en kent veel bijvangst. De beoogde vangst van tong en schol bestaat vaak voor 80 procent uit bijvangst: jonge vis of bodemdieren gaan dood of stervend overboord. Door grote granieten rotsblokken in zee te laten zakken hindert Greenpeace de bodemvisserij en beschermt dit belangrijke natuurgebied tegen verdere aantasting.

Bron: blikopnieuws.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.