Vis & water

Kwekerij Bladel: vis neemt plek in van varkens in koeien

15101
14 aug 2008

Bron: ed.nl. BLADEL - Vijvervissen en vissen voor de hengelsport. Dat kweekt Jos Duis aan de Uitgang nummer 12 in Bladel. Daarnaast specialiseert hij zich in cultuur-vijvervissen. In een prachtige omgeving die hij zelf met eigen hand heeft aangelegd.

Foto: Jos Duis met zijn echtgenote bij enkele viskweekbakken.

Vijftienhonderd bomen en struiken heeft hij gepland. Veel van de kweekbakken en de bebouwing voor de kwekerij is gemaakt met materialen van de varkens- en koeienstallen die voorheen op het terrein stonden. De naam van de onderneming: 'Viskwekerij Recreatie Bedrijf Duis Bladel'.

Welke bekende vissen kweek je?

"Forel, steur, diamantsteur, karper, euro koikarper, shubunkin, winde en goudvissen", vertelt Duis. " Kijk, daar zwemt een steur van 1.25 meter. Af en toe geeft hij een zwaai met zijn staart in het water en dan ben je kletsnat. Mijn vrouw moest vorige week droge kleren aantrekken. Buiten kweek ik karpers van vijftien tot twintig kilo voor de Engelse en Franse markt."

Mag je hier in het agrarisch buitengebied vissen kweken?

"Ja, dat valt onder de agrarische activiteiten. Ik werk duurzaam en milieuvriendelijk en maak gebruik van recycling. Ik vang bijvoorbeeld regenwater op in een vijver. Dat wordt gezuiverd en voor de kweek gebruikt.

Daarna gaat het weer terug naar de vijver, waarna het zich met ander regenwater vermengt. Ook de pompinstallatie van de hele binnenkwekerij is zo uitgedokterd dat alles maar 750 Watt verbruikt."

Heb je nog andere werkzaamheden?

"Ik ben ik 1982 begonnen met het kweken van paling. Ik maakte meteen zelf het voer. Nu ik meerdere vissoorten kweek, doe ik dat weer. Daarnaast ga ik excursies geven en in de toekomst wil ik hier een minicamping starten."

Bij de viskwekerij is ook een winkel. Is die alle dagen open?

" Dat was wel de bedoeling, maar op verzoek van de buurt beperk ik dat tot een paar uur op zaterdag. Mensen kunnen wel bellen voor een afspraak.

Sommige buren zijn niet blij met de komst van de viskwekerij. De officiële bezwaren daartegen zijn door de gemeente Bladel ongegrond verklaard. Hoe ga je daar mee om?

"Geen commentaar. De houding van de gemeente zegt genoeg."

Bron: ed.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.